Helyi pénz

vlcsnap-2013-11-21-13h30m32s85A legutóbbi, október 31-i testületi ülésen döntött a város önkormányzata arról, hogy a jövőben lehetőséget teremt a helyi pénz bevezetésére. A megvalósítás lehetőségéről tárgyaltak a Baja Vagyon Zrt. irodájában. A megbeszélés minden résztvevője egyetértett abban, hogy a helyi pénz kedvezően hatna a gazdaságra és a város közösségére is.
Már több hazai városban is vezettek be helyi pénzt. Ilyen a Balaton környéki korona, a soproni kékfrank, vagy a hajdúnánási bocskai korona is. Előnye a forgalomban lévő pénzzel szemben az, hogy csak az adott területen lehet beváltani, így folyamatosan élénkítheti annak a városnak a gazdaságát, amely kibocsátotta.

Vácity József önkormányzati képviselő, Baja:
A helyi pénz az adott hely közösségének a gazdaságát fellendíti, a közösség érdekeit szolgálja, és ami nagyon fontos még, hogy a helyi közösséget összekovácsolja. Ebben látom én a helyi pénznek a lehetőségét, hogy ezek a meglévő, jelenleg városunkban lévő összetartozást még jobbá teszi, a gazdaságunkat még jobban fellendíti.

Hajdúnánáson mintegy másfél éve van forgalomban a bocskai korona. Ahogy dr. Horváth Tibor, az ottani helyi pénz ötletgazdája elmondta, a gazdasági mutatók azóta érezhetően javultak. A bocskai koronának köszönhetően a város többet szerepelt a híradásokban is, ezért egyre több turista látogatott oda. A pénzen Hajdúnánás sajátosságai láthatók, többek között az ott fészkelő kerecsensólyom, valamint a város egyik nevezetessége, a református templom. Mint Horváth Tibor hozzátette, a helyi pénz kibocsátásával azt is el szerették volna érni, hogy a helyi fogyasztást összekössék az ottani termeléssel. Hajdúnánáson már több mint 200 helyen fogadják el a bocskai koronát, és egyre több cég érdeklődik utána.

dr. Horváth Tibor igazgató, Bocskai Korona-program, Hajdúnánás Holding Zrt.:
Én azt gondolom, hogy Hajdúnánás egy sikertörténetet írt a bocskai korona bevezetésével, messze túlszárnyaltuk azokat az elképzeléseket, azokat a terveket, amiket az elindításkor lefektettünk. Legfontosabb szerepe a gazdaságélénkítésben, városmarketingben, és a közösségépítésben van. Gazdaságélénkítésben már azt látjuk a vállalkozóinknál, hogy lecsapódik az a többletforgalom, amit kitűztünk.

Az önkormányzati képviselők következő ülésére előkészítenek egy tervezetet. Ennek része, hogy egy közvélemény-kutatással felmérhessék majd, miként fogadnák a bajaiak a helyi pénz bevezetését.

Print Friendly, PDF & Email

0 Bejegyzés

Tedd meg az első bejegyzést!

Kommentáld ezt a bejegyzést!

 

%d blogger ezt szereti: