Köszönet a támogatásért
A városháza udvarán köszöntötték a 19. Bajai Halfőző Fesztivál vendégeit. A négy napos rendezvény sikeréhez idén is sokan hozzájárultak. A hivatalos fogadáson ők vehették át az arany-, ezüst- és bronzbográcsos díjakat.
„Szeretett városunk évről évre fejlődik, megújul és teszi ezt maga a Halfőző Fesztivál is. Köszönhetően az Önök kimagasló támogatásának.”
Ezekkel a szavakkal üdvözölte a vendégeket Fercsák Róbert, Baja alpolgármestere a 19. Halfőző Fesztiválon. Az ünnepélyes tűzgyújtás előtt, a városháza udvarára várták mindazokat, akik valamilyen formában segítettek az idei program létrejöttében. A támogatók közül sokan a kezdetektől a fesztivál sikere mögé álltak.
Kovács Tamás, osztályvezető, Gemenc Zrt.
„A fesztiválnak már az indulásakor, ha mondhatnám, 19 évvel ezelőtt keresett meg minket a város, hogy támogassuk ezt a kezdeményezést és mi azóta tűzifával, ugye az egyik legfontosabb kelléke a jó bajai halászlének, tehát tűzifával támogatjuk a fesztivált.”
Mások a bajai halászlét, mint helyi specialitást igyekeznek népszerűsíteni.
Harsányi Zsolt, ügyvezető, AXIÁL Kft.
„Bajaiként a bajai halászlé hírnevét el tudjuk vinni az egész országba, az egész világba, amikor például beszélgetünk a külföldi vagy belföldi partnerekkel, mindenki nagyon szívesen eljön hozzánk és most is megtisztel bennünket. Akár ez lehet német partner, vagy Vasvárról, Magyarországról, vagy Hódmezővásárhelyről is.”
A fogadáson Baja testvérvárosai közül is többen képviseltették magukat, így például Waiblingen főpolgármestere, Andreas Hesky is tiszteletét tette a fesztiválon. Idén a halünnep díszvendége pedig Hódmezővásárhely volt. A megyei jogú város alpolgármestere, dr. Kószó Péter azt mondta, az ehhez hasonló programok fűzik még szorosabbra a települések kapcsolatát. Szombaton Magyarország volt köztársasági elnöke is ellátogatott Bajára.
Schmitt Pál, volt köztársasági elnök
„Otthon a mi családunkban nem csinálunk halászlét, de amerre megyünk és van, szívesen esszük. Van Pesten is egy-két jó halászlés étterem, de hát ha az ember halászlét akar enni, akkor vagy a Duna, vagy a Tisza mellett le kell hogy hajózzon, vagy autózzon, motorozzon, túrázzon és akkor biztosan talál jót és hát a bajainak országhatáron túl is jó a híre.”
A fogadáson a 2014-es Baja Város Bora címet elnyert pincészetek is díjat vehettek át.
Koch Csaba, elnök, Hajós-Bajai Borvidék, Duna Borrégió
„Méltán példázza azt, hogy a Bajai Hegyközség területén több mint 500 hektár szőlőn dolgozó szőlészek, borászok, kiváló minőségű borokat tudnak készíteni. Mi sem jobb bizonyíték erre, mint a rengeteg országos és nemzetközi díj, amit ezek a borászatok már elértek.”
Az elismerést a szakmai zsűri a Hajós-Bajai Borvidék legjobb fehér, rosé és vörös borának ítélte oda.