Egy híján 20
Szombaton este már 19. alkalommal gyújtottak a bográcsok alá a főtéren és a környező utcákban. A vendégeket és a fellépőket a kiszámíthatatlan időjárás sem rettentette el. A négy napos rendezvényen az ország több pontjáról és a határon túlról is érkeztek vendégek.
A szombat este nyitányaként a Szentháromság téren felállított nagyszínpadon a Magyar Honvédség Hódmezővásárhelyi Helyőrségi zenekar játszotta el a Himnuszt. A programra látogatókat és a halfőzőket Fercsák Róbert, Baja város alpolgármestere köszöntötte.
Fercsák Róbert, alpolgármester, Baja
“Kívánom Önöknek tisztelt hölgyeim és uraim, hogy egyenek ma minél több halászlevet és minden kanál ízében ízleljék meg azt a tiszteletet és szeretetet, mellyel itt ma vendégül látjuk Önöket!”
Idén Baja testvérvárosai közül Hódmezővásárhely volt a meghívott vendég. Az ünnepi köszöntő után Zsigó Róbert, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár gyújtotta meg a színpadon felállított bogrács alatt a tüzet. Ezzel jelezve, hogy elkezdődhet a halászlé főzése a téren és környékén. A fesztiválra az ország több pontjáról érkeztek. Volt, aki Solt-Állampusztáról indult útnak Bajára, visszatérő vendégként.
“Mi már tavaly is találkoztunk, akkor is gondolom, hogy már nagy volt az élmény. – Igen, igen, rendszeresen részt veszünk ezen a Halászléfőző Fesztiválon és azt mondhatom, hogy megszokott, jó hangulatba töltjük itt az időt.”
A bográcsokban rotyogó halászlét mindenki a legjobb tudása szerint próbálta elkészíteni és emlékezetessé tenni.
“A halászlének a mindene a hagyma. Hagyma, hagyma, hagyma, sokféle hal és piros paprika, só, különösebb fűszer nem kell bele. Egy a lényeg, hogy többféle halból csinálni egy alaplevet, azt átpaszírozni, nem darálni, átpaszírozni, ami nagyon nehéz, nem könnyű dolog és akkor az, mikor készen van, abba 15 perc alatt a halszeleteket, pontyszeleteket beletenni, de balatonit, mert a tavi halnak iszap íze van.”
A Halfőző Fesztiválon a legkisebbektől az idősebb korosztályig mindenki részt vett.
“Hangulata van, barátokkal összejövünk és jó buli. – A kislány hogy érzi magát? – Jól!”
A rendezvényre minden évben érkeznek külföldi vendégek is. Voltak, akik Németországból utaztak el a halászlé városába.
“Nagyon jól érezzük magunkat, én már kétszer voltam itt, mindig szívesen jövök vissza Bajára.”
A 19. Bajai Halfőző Fesztiválon mindenki megtalálhatta a hozzá legközelebb álló programokat, hiszen idén két nagyszínpadon és még 8 rendezvényhelyszínen biztosították a szervezők a legkülönbözőbb fellépőket és zenei stílusokat.