Gluténmentes
A magyar lakosság megközelítőleg 2.5 százalékát, azaz 250.000 embert érint a lisztérzékenység. Akiknél megállapítják a betegséget, azoknak életük hátralevő részében száműzniük kell étrendjükből az egyik leggyakoribb növényi fehérjét, a glutént. Egy rendezvénynek köszönhetően azonban nemrég azok is megkóstolhatták a halászlevet gyufatésztával, akik egyébként érzékenyen reagálnak a hétköznapi lisztre.
Mindenki ismeri az imát: mindennapi kenyerünket add meg nekünk… vannak azonban olyan emberek, akikre veszélyt jelenthet a mindennapi kenyér. Közülük majdnem kétszázat hívtak meg arra a rendezvényre, amelyen a gluténérzékenyek megnézhették, hol készülnek a számukra nélkülözhetetlen ételek.
Mester Miklós, ügyvezető, Optimum Kkt.
„Nagyon fontos, hogy ezek az emberek találkozzanak azokkal a kollégáinkkal, akik készítik az ő kenyerüket, amit gyakorlatilag életük végéig enni kell nekik. Lássák, hogy ez hol készül, hogyan készül, ki csinálja. Mindenki sokkal nyugodtabb, hogyha egy-egy archoz, egy-egy helyhez tudja kapcsolni, úgymond a mindennapi kenyerét.”
A vendégeket szakemberek is tájékoztatták a lisztérzékenységről. A betegség főleg emésztőszervi tünetekkel jár, előfordulhat például, hogy a gyerekek nem egyformán fejlődnek a kortársaikkal, vagy hogy fáradékonyabbak, esetleg válogatósabbak. De megesik az is, hogy a betegségre utaló jelek nem árulkodóak.
Pusztai János, ügyvezető, Cödimed Kft.
„Ma nagyon sokszor van ilyen, hogy nem egyértelmű tünettel rendelkezik. Akkor egy egyszerű szűrővizsgálattal ezt ki lehet deríteni. Ujjbegyi kicsi vércseppre van szükség, és gyakorlatilag 100 százalék biztonsággal meg lehet tudni, hogy az ellenanyag van-e a vérben, vagy nincs.”
A sikeres felderítés után pedig az életre szóló gluténmentes diéta következik. Simonné Laczó Gabrielláról például 14 éve derült ki, hogy lisztérzékeny. (051BW00.AVI)
Simonné Laczó Gabriella
„Megtanultam ezt az életmódot, teljesen együtt el lehet ezzel élni. Mindent meg lehet most már vásárolni, 14 évvel ezelőtt ez nem volt elmondható, akkor még az orvosok sem nagyon tudtak igazából tanácsot adni.”
Kigyógyulni nem lehet, viszont jó hír, hogy mindenféle gyógyszer nélkül is teljes lehet a panaszmentesség. Így akár a halászléből sem kell száműzni a tésztát, ha az gluténmentes lisztből készült.