Egészséges tőkék
Az elmúlt hetekben a naposabb időszakok mellett nem volt hiány csapadékból sem. Ez a szőlő termését nagy mértékben befolyásolja. Naposabb időben elegendő cukorfokot tud előállítani a szőlő, így jó minőségű és megfelelő mennyiségű gyümölcs terem, viszont a párásabb, csapadékosabb időben kórokozók jelenhetnek meg a szemeken.
Antal Gábor okleveles kertészmérnök szerint a idei időjárás eddig nem okozott problémát a szőlő termesztésében.
Antal Gábor László, okleveles kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök, Antal Pincészet
“Ebben az évben elegendő áldás érkezett esőből, nagyon oda kellett figyelni az időjárási viszonyokra, a csapadék a levegő páratartalom, illetve a hőmérsékleti viszonyokra, hogy nehogy ebből eredően a kórokozók jelenlétével esetleg járvány alakuljon ki.”
Antal Gábor családi gazdaságban összesen 24 hektár szőlőterületen gazdálkodik. A gyümölcsök védelme érdekében növényvédő szereket forgalmazó cégekkel is rendszeresen egyeztet. Jelzések szerint egyes helyeken lisztharmat, peronoszpóra, fekete, illetve szürke rothadás jelent meg a terméseken, de mint mondta, errefelé a szomszédok szőlője is egészséges.
Antal Gábor László, okleveles kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök, Antal Pincészet
“Az esős időszakban a szőlőnk védelem alatt volt, természetesen hallottuk azt, hogy egyes borvidékeken talán megjelentek nagyon makacs és sok kárt okozó kórokozók, illetve van, ahol kártevők is, természetesen ezekre igyekeztünk odafigyelni és nekünk is most úgy sikerült, ahogy a szőlő fakadt, naponta benne vagyunk.”
A koraiakkal együtt összesen 20 fajta szőlőt ültettek, próbálnak újabbakkal is megismerkedni. Ha az időjárás kedvező lesz, mintegy 10-15 nap múlva szüretelhetik a korai érésű szőlőfajtákat. A jól ismert és kedvelt cserszegi fűszeres pedig várhatóan augusztus 20-30. körül érik be.