Vedd a helyit
A helyi termelőknek biztosítottak bemutatkozási lehetőséget az I. Helyi Termék Üzleti Fórumon. A program célja az, hogy értékessé és elérhetővé tegye a helyi termelőket. A fórumnak helyet adó Ifjúsági Szálló nagytermében a bajaiak mellett vidéki termelők is kiállíthattak.
A kapcsolatépítésről és egymás termékeinek megismeréséről szólt az I. Helyi Termék Üzleti Fórum, amelynek célja, hogy a helyi termékek keresleti és kínálati oldala találkozhasson.
Polenszky Gabriella projektmenedzser, Vedd a helyit! Bajaiak a helyi termékekért:
Azt tapasztaljuk, hogy bár nagyon sok kiváló helyi termék van Baján és környékén, de a helyi termelőknek nincsen piacismerete, kapcsolati hálója, értékesítési és marketing tapasztalata, hogy ezeket a termékeket bejuttassák a kereskedelembe, a vállalkozásokhoz és nagyon fontosnak tartjuk, hogy bekerüljenek a termékek a közétkeztetésbe.
A fórumra a helyi éttermek közétkeztetési vezetői, vállalkozások kereskedőit hívták meg a szervezők. A résztvevőknek Kovács Anett, a Baja Marketing Kft. közétkeztetésért felelős beszerzési vezetője tartott előadást arról, hogy milyen feltételek mellett szállíthatnak be hozzájuk a helyi termelők. A gazdálkodási és szakmai asszisztens azt is elmondta, miben látja a helyiek előnyét.
Kovács Anett gazdálkodási és szakmai asszisztens, Baja Marketing Kft.:
A helyi beszerzőktől könnyebben, rugalmasabban tudunk beszerezni árut, tehát hogyha módosításokra van szükség, akkor talán rugalmasabbak, mint egy vidékről, messziről érkezett beszállító.
A bajaiak közül Pál Józsefné is jelen volt, aki családi vállalkozásban savanyúság előállításával foglalkozik.
Pál Józsefné:
Télen a cékla, a káposzta, savanyú káposzta, meg a vegyes vágott, az frissen készül, tehát abból tudunk gyártani amennyi kell, most azért vagyok itt, hogy esetleg még valami össze tudunk szedni magunknak, hogy így mondjam.
Bácsalmásról is érkezett kiállító. Az asztalukon savanyúságok, krémek, lekvárok, ételízesítők, szörpök és befőttek fogadták a látogatókat. Emellett zöldség, cékla, és almás-menta krémmel érkeztek és bemutatták a sütőtökös-alma-zsálya krémet is, ami elnyerte a Kiváló bácskai termék díjat.
Tüskéné Bánó Edit kereskedelmi ügyintéző, Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft.:
Feldolgozóüzemünkbe minden olyan terméket feldolgozunk, amit saját magunk termelünk meg, ügyelünk a minőségre és próbálunk csak tartósítószermentes készítményeket készíteni. Most a gyermekétkeztetés kapcsán más-más igények is felmerültek így olyan készítmények is készültek, mint az általunk nevezett „nyuszikrém”, ami sárgarépakrém.
Az I. Helyi Termék Üzleti Fórum szervezői szeretnék, ha a jövőben lenne folytatása ennek a találkozónak. Így tudnának segíteni a kapcsolatok kiépítésében és eddig ismeretlen termelők bemutatkozásában.