Ellenőrzött táplálkozás
Táplálkozás és tápláltsági állapot vizsgálatot végez az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet. Az OTÁP2014 kutatás fő célja, hogy elemezze a felnőttek étkezési szokásait. Ezek az adatok ugyanis nagyban hozzájárulhatnak a lakosság egészségi állapotának javításához.
Az új felmérés során 122 településen több mint 3000 felnőttnél mérnek többek között testsúlyt, testmagasságot, fizikai aktivitást. Valamint minden alanyról három napon át készül étkezési napló is az erre kijelölt egészségügyi szakemberek felügyeletével. Egy 2009-es elemzés szerint a felnőtt magyarok körülbelül kétharmada túlsúlyos. Martalicsné Soós Adrienn dietetikus szerint ezen próbál javítani a chips-adó, a stop só, vagy az elsősorban gyermekekre összpontosító közétkeztetési rendelet, ami 2015 január elsejétől lép életbe.
Martalicsné Soós Adrienn, dietetikus, Bajai Szent Rókus Kórház
„Cél a zsírbevitel csökkentése, a sók csökkentése, teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyérfélék fogyasztásának népszerűsítése. Aminek mi, dietetikusok nagyon örülünk, hogy ugye sokkal több zöldség és gyümölcs kell, hogy kerüljön az étlapra. És mivel ezt már gyerekkorban elkezdjük, azt reméljük, hogy a felnövekvő generáció egészségi állapotát ez jelentősen fogja javítani.”
Az egészséges étrend és a testmozgás fontosságát nem elegendő hangsúlyozni. Hiszen a túlsúllyal élő felnőtteknél a szív– és érrendszeri megbetegedések háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada megelőzhető lenne – tette hozzá a szakember.
Az Ifjúsági Szálló Éttermében is fontosnak tartják az egészséges ételek fogyasztását.
Kovács Anett, gazdálkodási és szakmai asszisztens, Baja Marketing Kft.
„Minden héten, hétfőtől péntekig, naponta négy menüvel várjuk a vendégeket. A, B, C és prémiummal. Ezekből a, ebből a menüsorból a B az egy könnyített szénhidrát tartalmú étel. Általában friss salátával, párolt zöldséggel és alacsony zsírtartalmú húsfeltéttel. A C az pedig a vegetáriánusokra is gondolunk, az teljesen húsmentes. Tejet és tojást tartalmazhat.”
A konyha kínálatából a reform és a vegetáriánus ételeket a fogyasztók körülbelül 20% -a választja. A nők kedvence pedig a B menü, mert fogyókúrába is jól beilleszthető -tette hozzá Kovács Anett gazdálkodási asszisztens.