Csapra fel
„Csapra fel!” mottóval indult országos kampány a vezetékes víz népszerűsítéséért. Az emberek ugyanis annak ellenére isznak egyre több palackozott vizet, hogy ma már szinte mindenütt van csapvíz is. Az általunk megkérdezett szakember azt mondta: a bajai ivóvíz a jobbak közé tartozik.
Hangosan zúgnak a berendezések a Bajavíz Kft. szűrőtermében. A gépek naponta úgy 5.000 m3 vizet tisztítanak meg. A cég üzemvezetője azt mondta: a fogyasztás a rendszerváltás óta folyamatosan csökken, de nem feltétlenül azért, mert az emberek kevésbé szomjasak. Az akkori vállalatok jelentős mennyiségű vizet használtak, de azóta már bezártak. A bajai ivóvíz viszont jó minőségű – tette hozzá a szakember.
Goda Zoltán, üzemvezető, Bajavíz Kft.
„Arzénmentesítésre nincsen szükség, vastalanítás és mangántalanítás az a technológia, amire szükség van. Ez többé-kevésbé meg is valósul. Tehát mi a nyers vízben lévő vasat körülbelül a századára tudjuk csökkenteni. A vízkeménység közepesnek mondható, összességében a bajai csapvíz a jobbak közül való. Mondhatjuk így.”
A kérdéssel, hogy mit érdemes inni: csapvizet vagy ásványvizet, megkerestünk egy dietetikust is. Ő azt mondta: az élettani hatásuk hasonló, a palackozott víz fogyasztásánál viszont érdemes odafigyelni arra, hogy ne vigyünk be túlzott mennyiségű ásványi anyagot.
Mészáros Lívia, dietetikus, Bajai Szent Rókus Kórház
„Például a magasabb nátrium tartalmú ásványvizek a magas vérnyomásban, szív-érrendszeri betegségben okozhatnak problémát. A magasabb kalcium tartalmú ásványvizek pedig azoknál, akik vesekőre, vagy epekőre, epekő képződésre hajlamosabb egyének. Általában ezt az ember nem mindig tudja alapvetően magáról.”
Mészáros Lívia hozzátette: az ajánlott napi vízfogyasztás úgy 2.5-3 liter, az ásványvizet pedig érdemes felváltva fogyasztani a csapvízzel.