Négy napig a halé a főszerep
Megnyitotta kapuit a III. Budapesti Halfesztivál, ahol városunk egyik legismertebb ételét, a bajai halászlét is megkóstolhatják a vendégek. A nagy érdeklődés miatt a rendezvényt az előzőhöz képest nagyobb területen, a Vajdahunyad várban rendezték meg. A hazaiakon kívül, japán, thaiföldi és és orosz ízek is várták az érdeklődőket. Igazán központi helyszínen, a Hősök teréhez közel rendezték meg a Budapesti Halfesztivált. A rendezvény első napja torkos csütörtökre esett. A sült halakon, és az ételkülönlegességeken kívül többfajta halászlé is rotyogott a Városligetben. Az egyik a bajai volt.
Angeli Lászlóné, vezető, Ifjúsági Szálló és Kemping:
Jó sok hallal készültünk, úgyhogy folyamatosan főlnek a bográcsokban, fő a halászlé. Ma van ugye torkos csütörtök, tehát féláron tudnak étkezni a vendégek, és folyamatában, frissen, tehát nem melegen tartva, hanem ahogy érkeznek, folyamatosan fő a bográcsokban az étel.
Baja polgármestere úgy fogalmazott: az ehhez hasonló rendezvények hasznot hozhatnak a városnak.
Fercsák Róbert, polgármester, Baja:
Nagyon előre vinni nem kell, hiszen országos, ha nem világhírű már a bajai halászlé. Az összes országban főzött különböző halászléfajták közül talán a bajai a legismertebb. Ilyen rendezvényeken ott kell lenni a bajai halászlével, hiszen a folyamatos marketing, a reklám, az nagyon sokat számít.
A budapesti rendezvényen ott volt Szentiványi Gábor nagykövet is.
Szentiványi Gábor, nagykövet:
Végig a nagyköveti munkám mellett, társadalmi munkában, természetesen, és hobbiból, de nagyon komolyan vettem a bajai halászlé népszerűsítését, és ezen keresztül Baja népszerűsítését, mint turisztikai célpontét, mint egy érdekes helyét Magyarországon. A halászlé az egy nagyon jó népszerűsítő médium, tulajdonképpen.
A fesztiválon találkoztunk olyan vendéggel, aki már tavaly is megkóstolta a bajai halászlét. A bajai standnál azt mondták: a mostani fesztivál népszerűsége a bajai turizmusra is hatással lehet.
Bócsa Barnabás, ügyvezető, Baja Marketing Kft.:
Az, hogy bekerült a bajai halászlé a nemzeti, kiemelt értéktárba, én azt hiszem, hogy ez automatikusan nekünk, idézőjelben: „ingyen reklámot” is fog adni, hiszen erre is azért nagyon sokan felfigyeltek.
A III. Budapesti Halfesztivál február 22-ig tart. A szervezők célja az, hogy ösztönözzék a halfogyasztást, és hogy erősítsék a halkultúrát a magyar gasztronómiában.