Sonka, kolbász, tojás
Kelendő a füstölt áru Húsvét előtt. Emellett a zöldségek, a gyümölcsök, a virágok is jobban fogynak ilyenkor a piacon, és a húsféléknél is megnőtt a forgalom. A házi sonka, a csülök, a tarja és a kolbász sokak kosarába kerül be az ünnep előtti napokban.
Első látásra nagy a forgalom a piac füstölt áru részlegén. Az eladók azonban azt mondják, Húsvét előtt egy kicsit nagyobb forgalomra számítottak.
Faddi Mihály
„Jönnek, de még válogatnak az emberek. Az utolsó pillanatig kivárnak. Szerintem kevés a pénz, az nagyban hozzájárul, mert az áru az tetszene, csak hát pénzhiány van. – Mondhatni, hogy a sonkát keresik leginkább? – Hát igen, ilyenkor a sonkát és a kolbászt, húsvétkor, meg a csülök is aránylag, hogyha kevesebben vannak a családban, akkor szép csülköt vesznek, az is elég, és az fele annyiba kerül.”
Az árus azt mondta, nem emelte meg az árakat tavaly óta, a házi sonka most is ugyanannyiba kerül nála. A sonkán kívül persze más is kerül majd az ünnepi asztalokra.
„Kolbászt, füstölt kolbászt, tarját vettünk, füstölt tarját, és ennyi. Természetesen tojás, főtt tojás, ennyi. – És mi lesz a menü húsvétkor? – Mi lesz a menü? Húsleves, sültek, saláták és marhapörkölt, és sütemények.”
„Sonkát szeretnék, hagyományos sonkát, tojást, kolbászt, mást nem.”
Sokan a családjukból hozott hagyományok szerint készülnek az ünnepre.
„Húsvét előtt szalámit, sonkát, csirkét, mert mindig adott menü van, ami száz éve volt, hogy melyik nap mi a menü. – És füstöltek közül mit szeretnek a legjobban? – A házi sonkát szoktam venni. És azt megfőzöm, meg kaszinó tojás szokott lenni, meg mindenféle zöldség félék, saláták.”
A negyvennapos böjt után vége a hústól való tartózkodásnak, ezért kapnak ilyenkor nagy jelentőséget a húsételek. Hazánkban a húsvéti sonkát a böjt zárultával, már szombaton este megkezdik, vasárnap pedig tojással, kaláccsal, kenyérrel, borral együtt szokás fogyasztani. A kenyér és a kalács a bőséget és az életet jelképezi. A tojás pedig a termékenység és az újjászületés szimbóluma.