Forog a film

  • október 7, 2015
  • Kultúra
  • Forog a film bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

1007_könyvtármozi.mpg_snapshot_00.31_[2015.10.07_17.49.07]Mintegy százötven ötezer főnél kisebb településen indul ebben a hónapban Könyvtármozi. Az országban elsőként Dunafalván nézhettek filmet a helyiek, ahol 75 évvel ezelőtt, 1940-ben nyitotta meg kapuit a mai mozi elődje, a szigeti hangos mozgó. A filmeket, portrékat és animációkat a nagyobb hazai stúdiók adják, míg a technikai hátteret a Nemzeti Audiovizuális Archívum biztosítja.


Kicsik és nagyok egyaránt izgatottan várták a vetítés kezdetét a dunafalvai könyvtárban. A könyvtármozi első helyszíneként nem véletlenül választották a Duna partján fekvő települést.

Magosi György, polgármester, Dunafalva
„A nyáron átadtuk ezt az új könyvtárat, és a könyvtárosok, akik érkeztek hozzánk, azokat fölvittük a népházba, az örökség szobába, ami nekünk van és ott rábukkantak egy plakátra, amivel 75 évvel ezelőtt itt mutatták be a szigeti mozgóba ezt a Meseautó című filmet.”

A Szigeti Hangos Mozgó 1940-ben nyitotta meg kapuit. A vetítőt egy helyi házaspár működtette. A 90 esztendős Haraszti Károlyné volt a pénztáros, férje pedig a mozigépész. (061, 081)

Haraszti Károlyné
„A kezdet nehéz volt, mert a háború után ugye az oroszok megszálltak bennünket és akkor még nem volt férjem, csak vőlegényem, elrejtette a gépet egy ilyen hosszú teknőbe és a földbe beásta.”

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szerevezésében az 5 ezer főnél kisebb lélekszámú településeken ezentúl rendszeresen tartanak ingyenes vetítéseket.

Ramháb Mária, elnök, Informatikai és Könyvtári Szövetség
„A program mint egy klub fog működni, akik tagjai a könyvtárnak, ők fognak kapni, ha szeretnének bekapcsolódni a programba, egy könyvtármozi kártyát is és ezzel jogosulttá válnak ingyenesen a könyvtármozi látogatására.”

Az elmúlt két évben összesen 90 kis településen újult meg a könyvtár, mintegy 2 milliárd forintos támogatásból, amik közösségi térként is működnek.

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője
„Azt gondolom, hogy az ötezer fő alatti településeken van lehetőség arra, hogy közösségek épüljenek újra, hogy újra felfedezzék azt, hogy nem csak mobiltelefonon, nem csak a televízióban lehet, meg interneten lehet filmet nézni, hanem közösségben, ami jobb, mert olyan kapcsolatok alakulnak, ami szerintem Dunafalvának is hasznos a mindennapokban.”

A mozi megnyitóján Hoppál Péter államtitkár úgy fogalmazott, a kormányzat célja az, hogy mindenki hozzájuthasson az értékes kultúrához.

dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
„Ebben a legnagyobb szereplő a könyvtári hálózat. Emellett még a közművelődési területen tudunk minden településeket utolérni, elérni és nagy szándékunk az, hogy bővítsük a lehetőségek tárházát, az ilyen kis településeken, mint az ezer fő alatti, például Dunafalva népességét felmutató település típusú lakossági körben is.”

A könyvármozi első országos vetítésén Gaál Béla 1934-es klasszikusát, a Meseautót nézhették meg az érdeklődők.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: