Biztonságban
Egyre többen veszik komolyan az élelmiszer-biztonsági szabályokat az elõállítással foglalkozó cégek és magánszemélyek közül. Ez derül ki az elmúlt évben végzett ellenõrzések tapasztalatai alapján Baján és a kistérségben. Az új szervezeti rendszerbe alakult élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságnak napjainkban a dioxinos hús és kétes méz ad munkát.
Az ország Európia Uniós csatlakozását követõen az addig is szigorú élelmiszer-biztonsági rendszabályok még nagyobb hangsúlyt kaptak. Nem múlt el év, hogy ne lett volna egy-egy nagyobb ügy ezen a területen. A szakemberek mint minden esztendõben tavaly is több átfogó ellenõrzést hajtottak végre. A hivatal illetékességi területéhez 24 falu és két város tartozik. Nagyüzemi sertés, marha és baromfi telepeket vizsgáltak. Körbejárták a 5 kis és az egy nagy vágóhidat, több mint 100 élelmiszerboltot, valamint hentes üzleteket.
dr. Galambházi Jakab kerületi fõállatorvos, Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal
A termelõk és elõállítók esetében egyre jobban érzõdik a jogszabályoknak a követése, illetve ebben az évben ugye a 52/2010-es FVM rendelet lehetõvé tette, kiszélesítette a kistermelõi élelmiszer elõállításnál a palettát és így nekik nyilvánvaló hogy érdekük is, hogy ezeket a szabályokat betartják.
A szervezet munkájában nagy nyilvánosságot kap minden évben az ünnepeket megelõzõ ellenõrzés sorozat.
dr. Galambházi Jakab kerületi fõállatorvos, Bács-kiskun Megyei Kormányhivatal
Húsvétkor ugye kiemelten a húsvéti termékeket ellenõriztük, a húskészítményeket és a tojást, amelyeket elsõsorban a piacokon, illetve az üzletekben ellenõriztük. Különösen nagyobb hiányosságot nem tapasztaltunk. A karácsonyi kiemelt ellenõrzés során pedig szintén az ekkor szokás termékek ellenõrzése során szintén olyan nagy hiányosságot nem tapasztaltunk. A piacokon is általában az ellenõrzések során ha mind az engedélyek, mind pedig a termékek vonatkozásában megfeleltek a jelenlegi szabályozásnak.
Szintén sokat foglalkoztak az év során a méz minõségével. Mint kiderült, a kistermelõk továbbra is jó minõségû nektárt visznek a piacra, de kaptak jelzést kétes eredetû termékekrõl is. Az idei évben is figyelnek erre a területre, mint ahogy arra is, hogy ne kerülhessen a fogyasztókhoz a dioxinos húsból se.