Valódi hús lesz benne
A silányabb minőségű anyagok helyett valódi hús lesz a virsliben – erre kötelezi a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása az előállítókat. A feltüntetett húsmennyiségbe a gyártók eddig beleszámíthatták a csontokról lefejtett mellékterméket is, a változtatás viszont ezt megtiltja. A szakma azt reméli, hogy javulni fog a hazai termékek minősége.Az év utolsó napjának szinte kikerülhetetlen kelléke, de alkalom híján is szívesen fogyasztják a magyarok az egyik legismertebb húsárút. Ebben a nagy múltú bajai kereskedésben kisüzemi technikával készítik a virslit, a gyártásvezető azt mondta: kiemelt szempont náluk a minőség, így különösen ügyelnek a fűszerezésre és a füstölésre.
Koch Antal, gyártásvezető, Konti Hús Kft.
„A legfontosabb a jó minőségű hús, kiválogatjuk a húsokat, illetve csoportosítjuk, és ezek kerülnek feldolgozásra.”
Így gondolkodtak a döntéshozók is a Magyar Élelmiszerkönyv módosításakor. A Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezetnél elmondták: a fogyasztók nem adalékanyagot és különböző, nem húsalapú fehérjét szeretnének viszontlátni a termékben, hanem valódi tartalmat. Az egyesület titkára úgy fogalmazott: a módosítás miatt tovább nőhet a különbség a behozott, és a hazai virslik között.
Menczel Lászlóné, titkár, Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
„A virslit érintően az előírások úgy módosultak, hogy eddigi a párizsi és a virsli – ezek az úgynevezett vörösárú-termékcsoport – legalacsonyabb hústartalma 40 százalékban volt meghatározva, ez 51 százalékra nőtt, és ezzel párhuzamosan csökkent a sótartalom és a víztartalom is. Tehát magyarul: egy magasabb minőségi igénynek megfelelő készítmény előírását tartalmazza.”
Ezen kívül már a csontokról lekapart cafatokat sem lehet beleszámítani a feltüntetett hústartalomba. Korábban ugyanis gyakran előfordult, hogy a gyengébb minőségű termékeket ezzel a módszerrel próbálták feljavítani a gyártók.