Az istenek könnycseppje gyógyít
A pálinka nem csak élvezeti cikk, hanem fogalom. Csütörtöktől pedig még nagyobb teret kapott Baja életében, amikor is egy a minőségi pálinkáról szóló szimpóziumot rendeztek a Városházán. A cél pedig nem más, mint, hogy Baja is felkerüljön Magyarország pálinka-térképére.
A városháza dísztermében gyűltek össze csütörtökön délután a szakértők, hogy a szakmai előadások keretében megosszák egymással, jelenleg milyen stratégiákat követnek annak érdekében, hogy Magyarországon valóban csak minőségi pálinkák kerüljenek az üvegekbe és a fogyasztókhoz.
Fercsák Róbert polgármester köszöntőjében elmondta: Baja mezőgazdasága és fekvése kedvez a gyümölcstermesztésnek és így a feldolgozásának is, akár pálinka formájában is. Az pedig, hogy egy ilyen konferenciának is otthont ad a város, igazán örvendetes.
Fercsák Róbert, polgármester, Baja
„Egy önkormányzat, város polgármesterének mindig örömteli esemény, hogyha városában egy területen, egy szakterületen új vállalkozás bontogatja szárnyait és egy olyan újabb helyi közösség alakul, amely a gazdasági élet motorjává tud válni.”
A szervező Pencz Rudolf vállalkozó célja is az volt ezzel a rendezvénnyel, hogy minél szélesebb réteghez eljusson, hogy mi is az a minőségi pálinka.
Pencz Rudolf, ügyvezető, Francovilla Pálinkakultúra Kft.
„Úgy gondoljuk, hogy ez a méltán hungarikum termék az elmúlt 15-20 évben olyan hatalmas fejlődést tett, mint a whiskey mondjuk az elmúlt száz, vagy a grappa az elmúlt hatvan évben, hogy bizony valóban egy olyan csodálatos termékké vált, hogy amelyet méltán kell kezelni, helyén kell kezelni.”
A konferencián Zsigó Róbert államtitkár a hungarikum történetét is felelevenítette. Elmondta: a pálinkának fontos szerepe van ugyanúgy mint például a jó bornak abban, hogy összehozza a közösséget.
Zsigó Róbert, Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár
„A mai rendezvény azért is fontos, mert amellett, hogy ma már Magyarországon minőségi, jó minőségű pálinkákat állítanak elő egyre többen, amellett fontos népszerűsíteni a kulturált fogyasztási szokásokat is. Ehhez pedig tudniuk kell szélesebb körben az embereknek mi is a pálinka, hogyan készül, mik azok a minőségi követelmények amikre figyelni kell.”
A NÉBIH pedig jelenleg is azon dolgozik, hogy nyomon kövesse a gyümölcs útját egészen addig, amíg az elfogyasztásra kerül pálinka formájában- fejtette ki előadásában Mészáros Kálmán.
Mészáros Kálmán, igazgató, NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága
„Ma Magyarországon mindenki büszkén mondja azt, hogy a pálinka a nemzeti italunk. Ez nem véletlen, hiszen a minőség az akkorát fejlődött az utóbbi időben, és évről-évre fejlődik.”
A szimpózium szakmai előadásokkal folytatódott egész délután.