Maradék nélkül
Egy uniós becslés szerint évente fejenként 39 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik Magyarországon, egy magyar felmérés szerint viszont ez a mennyiség mintegy 46 kilogramm. Ezért is fontos az élelmiszer-pazarlás mérséklése, amit a NÉBIH egy most induló kampány segítségével 2020-ig 8-10 százalékkal szeretne csökkenteni.
Magyarországon a háztartások évente mintegy 100 milliárd forint értékű fel nem használt, el nem fogyasztott élelmiszert dobnak ki-mondta el Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a NÉBIH Maradék nélkül elnevezésű, szemléletformáló programja kapcsán. Hozzátette:
Magyarországon mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente. Ennek több mint 20 százaléka a háztartásokban. Ennek előállítása, majd később a megsemmisítése jelentős környezetterheléssel is jár. A megoldást a megelőzésben látják-mondta az államtitkár.
Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium
„Az okot próbáljuk megszüntetni. Tehát megpróbáljuk a családokat, a gyerekeken keresztül is, informálni arról, hogy mire kell figyelni, mert úgy számoltuk, hogy kicsit nagyobb odafigyeléssel a vásárlásnál, illetve annál, hogy a megvásárolt élelmiszert hogyan tároljuk, egy-két éven belül 8-10 százalékkal lehet csökkenteni a kidobott élelmiszerek mennyiségét, ez a családoknak nagyjából 15 milliárd forintos megtakarítást jelentene.”
Mielőtt bármit kidobnánk érdemes végiggondolni másnak szüksége lehet e még rá. A karácsony közeledtével csökken a pazarlás, hiszen azok is adományoznak, akik egyébként nem szoktak-mondta Fekete Szabolcs atya, a Karitász bajai csoportjának vezetője.
Fekete Szabolcs, plébános, Szent József Plébánia
„A rendszeres adakozásnak a kultúrája és gyakorlata úgy gondolom, hogy még nem alakult ki stabil és megnyugtató módon itt a mi környékünkön. Az embereknek általában szüksége van egy impulzusra, egy ösztönzésre, és a nagy ünnep jelentette hangulatra vagy lelkiállapotra, amely felindítja az adakozásnak a kedvét és lelkületét az emberekben.”
A pazarlás tovább csökkenthető azzal, ha a civilek mellett a gyártók és kereskedők is adományoznak. Őket célozza meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a kampányaiban. Tavaly karácsonyi gyűjtésük során 270 tonna élelmiszert gyűjtöttek, bíznak abban, hogy az idén ennél is többet sikerül.
Sczígel Andrea, külső kapcsolatok igazgató, Magyar Élelmiszerbank Egyesület
„Nagyon nagy mennyiségben gyűjtjük össze azokat a termékeket, amik valamiért nem tudnak már eljutni a fogyasztóig. Itt a gyártók esetében olyan termékekre kell gondolni, amik valamilyen csomagolás sérültek, szezonálisak, vagy visszakerültek mondjuk a kereskedőktől a gyártó raktárába. A kereskedőknél pedig ilyen közeli lejáratú termékek vannak.”
Magyarországon a karitatív szervezetek 2015-ben mintegy 300 ezer nélkülöző magyar emberhez tudtak élelmiszert eljuttatni. Az idén várhatóan ez a szám 350 ezerre nő, a múlt évi 2600 tonna élelmiszerrel szemben ugyanis várhatóan 4000 tonna élelmiszert sikerül majd összegyűjteni a rászorulóknak.