Bajai Halászlé és Kalocsai gombóc
Különleges főzőversenyt rendeztek a Bányai Júlia szakiskolában a szakképzés európai hete részeként. A programsorozatot az Európai Bizottság hirdette meg azzal a céllal, hogy vonzóbbá tegye az Európa- szerte működő szakoktatásokat és szakképzéseket. A rendezvényeken részt vevő intézmények többek között lehetőséget kapnak arra, hogy bemutatkozzanak és megosszák egymással szakmai programjaikat.
Kalocsai gombócleves, bajai halászlé és gulyásleves. Többek között ezeket az ételeket készítették el a Bányaiban megrendezett főzőversenyen. Magyarország először vesz részt a Szakképzés Európai Hete elnevezésű rendezvénysorozaton. A Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a magyar képzési rendszeren belül egyre nagyobb szükség van szakmával rendelkező fiatalokra, ezért fontosnak tartja ezt az eseményt.
Virág Tibor- főigazgató, Bajai Szakképzési Centrum
Bács-Kiskun megye iskoláit látom vendégül a főzőversenyen, azt tesszük és azzal mutatjuk meg magunkat, amivel a legerősebbek vagyunk, per pillanat ez a vendéglátás és nagyon remélem, hogy a közönség is ezt fogja kellő érdeklődéssel figyelni. Nyolc csapat jelent meg ezen a főzőversenyen, nagy örömünkre itt van a Zombori testvériskolánk csapata is, úgyhogy reméljük, hogy egy erős szakmai napot fogunk magunk mögött tudni.
A rendezvényen elismert gasztronómusokból álló szakmai zsűri értékelte a bográcsban főtt ételeket, amiket a megyéből érkező ötfős gárdák készítettek el. Orsós Dávid csapatával a helyi ízekkel ismertették meg a versenytársakat, hiszen eredeti bajai halászlét készítettek.
Orsós Dávid- diák, BszC, Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakiskolája
Titkos recept az nincs, csak én ezt apukámtól tanultam, apukám pedig az ő apukájától tehát a családra így végig száll és így főzzük a bajai halászlevet.
A főzőversenyen meghívott vendégként részt vett Zsigó Róbert államtitkár is, aki szakmailag és más szempontból is fontosnak tartja a hasonló rendezvényeket.
Zsigó Róbert- államtitkár, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium
Szerintem minden olyan rendezvényt érdemes támogatni, amely megerősíti a közösségeket, pláne ebben az esetben, amikor nemcsak közösségeket erősít meg, hanem a hagyományokat is bemutatja, hiszen a rendezvénynek az egyik célja, hogy a tájegységekhez tartozó ételeket bemutassák egymásnak. Amellett, hogy barátságok köttetnek a mai napon, amellett egy szakmai beszélgetések is lehetnek emellett megismerhetik egymás gasztronómiai kultúráját, ami szerintem fontos.
A nap végén arany, ezüst és bronz minősítéseket osztottak ki a versenyzők között. A szervezők többször is hangsúlyozták, hogy elsősorban nem a díjazás, hanem a részvétel és a közös főzés élménye az, ami igazán számít.