Már csak a bogrács hiányzik
Ha a nap 24 órájában dolgoznának, valószínűleg akkor sem végeznének a sok karácsonyi megrendeléssel a bajai halboltosok. A legtöbb helyen pontyból és harcsából főtt hallé kerül az ünnepi asztalra. Sok helyen a tavalyihoz hasonló áron adják a halat.Szatyorba kerülnek azok a pontyok amikért még a mai napon jönnek a vevők. Az egyik bajai halkereskedésbe folyamatosan érkeznek a megrendelések karácsonyra. Aki tisztított uszonyosokat szeretne hazavinni, annak bizony időben kell telefonálnia. A legtöbben pontyot és harcsát visznek, de kis tételben a kárász, a törpeharcsa és a csuka is fogy.
„Általában pontyot szoktam vásárolni, de nagyon szeretem a törpeharcsát, a harcsát és időnként sütni a busát veszem. Mert kevés a zsír benne, nekem meg nem hiányzik a zsír. De karácsonykor, meg ünnepekkor a ponty, az az első, amit megvásárolok.”
A bolt mögötti medencékből éppen pontyokat halásznak a jég alól. A tulajdonos azt mondja, a hidegben csak nagy odafigyeléssel lehet bánni az uszonyosokkal, nem szabad felkavarni az állóvizet, amiben telelnek.
Kovács György, tulajdonos, Halért Bt.
„Télen jóval nagyobb mennyiségben tudunk tartani ezekben a tározókban halat. Meg tud fázni a hal, úgyhogy nagyon óvatosan kell vele bánni, hogy mire kitavaszodik, akkor egészséges maradjon tavaszig. Oda kell rá figyelni, hogy ne legyen mozgatva, amit pedig megmozgatunk, azt igyekszünk eladni.”
Az országos átlag szerint egy felnőtt ember 5 kg halat eszik meg egy év alatt. Ehhez képest a Tisza mellett élők 15, míg a Duna partján lakó emberek 25 kilogramm pikkelyest fogyasztanak egy esztendőben. Utóbbi átlaghoz a bajaiak igen csak hozzáteszik a részüket, fejenkénti 35 kilogrammos teljesítményükkel.