Ponty került az asztalra
Különleges főétellel várták a rászorulókat a 2016-os év utolsó ételosztásán a bajai Közösségi Házban. December 23-án eredeti bajai halászlével kínálták meg azokat, akiknek nem minden esetben jutna meleg étel az asztalra. A jótékonysági akciót a Bajai Halfőző Lovagrend és az önkormányzat közösen szervezte.
Az óév utolsó jótékonysági ételosztására várakoznak a rászorulók. A téli időszakban rendszeresen megvendégelik egy tál meleg étellel a hátrányos helyzetűeket a Belvárosi Közösségi Házban. A karácsonyt megelőző akció különlegesnek számított, hiszen ez alkalommal közel 300 adag halászlevet készítettek.
Bócsa Barnabás – ügyvezető, Baja Marketing Kft.
“Baján, a halászlé fővárosában nagyon sok ételt osztunk ugye a Baja Marketing Kft., a városházával közösen nagyon sok ételosztási, karácsonyfa osztási akciót szervezünk, de bajai halászlé még karácsonykor nem volt főzve és talán a halászlé fővárosában méltó módon lehet úgy megemlékezni a karácsonyról, hogy a rászorulók is kapjanak egy tál halászlevet.”
Fercsák Róbert polgármester is beállt a halfőzők sorába és elkészítette saját halászlevét, amit szívesen osztott meg a résztvevőkkel.
Fercsák Róbert – polgármester, Baja
“Kiváló emberek, több országos versenydíjjal rendelkeznek és az ő kezdeményezésükre, az ő megkeresésükre született az az ötlet, hogy /mivel egyébként is karácsony, Ádám Éva napján Baján is természetesen a halászlé a fő étel, azt megelőzően itt az ételosztásban egy ilyen halászlé főzéssel lássuk vendégül a rászorulókat. ”
A rendezvény főszervezője a 2013-ban örökös halfőző bajnoki címet elnyerő Dr. Novics György volt, aki elmondta: az általuk képviselt bajai halfőző lovagrend célja, hogy népszerűsítsék a magyarországi halfogyasztást.
Dr. Novics György – Bajai Halfőző Lovagrend
“Én azt gondolom, hogy ez nagyon fontos dolog, de nemcsak karácsonykor, hanem máskor is. És nem is azt mondanám, hogy a rászorulóknak, akinek jól esik ma itt lenni,lehet, hogy egyedül van és akkor jól esik neki itt a közösségben és jól esik egy bajai halászlét enni és ez jó érzés nekünk is, hogy mi is adhatunk valamit.”
Az ételosztáson több elismert halfőző készítette el saját halászlevét, amelyben az étel alapreceptje ugyan megegyezett, a fűszerezés és az egyéni ízek miatt azonban mind különbözött egymástól.
Kollmann Péter – Bajai Halfőző Lovagrend
“A karácsony ugye az ajándékozásnak az ünnepe is és úgy gondoltuk, hogy nemcsak a családunknak és a rokonságunknak adunk ajándékokat, hanem azoknak a bajai embertársainknak, akik erre rászorulnak.”
A korábbi akciókhoz hasonlóan ez alkalommal is járt desszert a főétel után. A szervezők a bajai halászlé mellett fonott kaláccsal, pogácsával, némi gyümölccsel és meleg teával ajándékozták meg a rászorulókat.