Gulyás, pörkölt és halászlé
Reneszánszát éli a magyar gasztronómia. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a hazai konyha sikerének titka a kiváló magyar alapanyagokban rejlik. A gasztronómia nemzeti értékeit támogató szövetség jelenleg a gulyást szeretné a hungarikumok sorába emelni.
Gesztenyekrémleves és máktorta, mindkettő ritkán fordul elő a magyar családok asztalain. Az egyik bajai étteremben éppen ezért a kevésbé ismert fogásokból állítják össze a séf havi ajánlatát. Van aki szereti kipróbálni az újdonságokat, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a vendégek általában ragaszkodnak a saját ízlésükhöz.
Béres Beáta, ügyvezető, Véndió Étterem
„A férfiak inkább a marhahúsokat szeretik, az étlapunkról előszeretettel választják a marhapörköltet, a nők a sertés és a csirkehúsokat választják, s gyerekek is a csirkét szeretik. Akik vendégként érkeznek a városba, ők viszont a híres bajai halászléhez ragaszkodnak, ők inkább a halételeket fogyasztják.”
A hagyományos kézműves ételek és italok sokszor újragondolva, de az eredeti ízek alapján készülnek. A kifejezetten magyar ízvilághoz viszont nem csak az őrölt fűszerpaprikától piros pörköltalapú ételek, hanem a zöld fűszeres egytálételek, például a ragulevesek is hozzá tartoznak. A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége a gasztronómiai kínálatból most a gulyást emelné a hazai kiválóságok sorába, mivel ezt a világon mindenhol a magyarokhoz kötik.
Prohászka Béla, alelnök, Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége
„Azért tartjuk fontosnak, mert bárhol járunk a világban és ha a gasztronómiai kínálatot bemutatjuk, akkor mindig kérik, hogy gulyás az legyen. Elsősorban azért, mert finom, számunkra azt gondolom, hogy a magyar konyha őrölt fűszerpaprikából készült legjellegzetesebb étele, a benne lévő alapanyagok önmagukban véve majdnem mindegyik hungarikum már. Ha kiemelném ugye a makói vöröshagymát, a fokhagymát, a szürke marha, az őrölt szegedi vagy kalocsai paprika hungarikum.”
A gulyásra az ágazati értéktár már igent mondott, így jelenleg a hungarikum bizottság válaszára várnak a szakértők.