Védjegyes uszonyosok
A legtöbb halat még mindig karácsonykor vásárolják a magyarok, a lakosság az évente tenyésztett pontymennyiség közel 35%-át ilyenkor veszi meg. A halfogyasztás és a fogyasztói bizalom növelése érdekében Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy bevezetésén dolgozik a szaktárca. A tervek szerint az első védjegyes halak és feldogozott termékek az idén karácsonykor kerülhetnek a piacra.
A minősítési rendszerrel könnyebbé válhat a vásárlók dolga, a tanúsítvánnyal rendelkező termelők, kereskedők vagy feldolgozók esetében ugyanis biztosak lehetnek abban, hogy a kínált hal minősége kifogástalan, a termék megfelel az élelmiszer-biztonsági és a nyomon követhetőségi előírásoknak is. A védjegy tulajdonosa a Földművelésügyi Minisztérium lesz-mondta Zsigó Róbert államtitkár egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón.
Zsigó Róbert, Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára
„Reményeink szerint 2017 második félévében már a boltok polcain is találkozhatnak a minőségi magyar hal tanúsító védjeggyel a vásárlók. Ezzel biztos minőséget vásárolhatnak, azt reméljük ettől, hogy növekszik a magyarországi halfogyasztás, minél többen fognak jó minőségű, minőségi magyar halat fogyasztani.”
Hozzátette: bár a magyarországi halfogyasztás elmarad a 20 kilogramm körüli európai uniós átlagtól, nincs ez mindenhol így, hiszen Baján 45-50 kilogramm ez a szám évente.
A halszaporítás folyamatát magyarázza éppen Kovács-Bokor Dániel, az egyik bajai, hallal foglalkozó vállalkozás ügyvezetője. Ők nem csak árulják, hanem tenyésztik is a halat, most éppen egy Magyarországon még egyedülállónak számító módszerrel. Elmondta: hetente körülbelül 400 kilogramm halat adnak el kiskereskedelmi üzletükben, valamint több országba is exportálnak, de emellett ők is tapasztalják, hogy vannak akik egy évben csak egyszer, karácsonykor engedhetik meg maguknak a hal-vásárlást.
Kovács-Bokor Dániel, ügyvezető, Halért Bt., Baja
„Egy jó kezdeményezésnek tartom ezt a magyar hal védjegy bevezetését. Viszont azt gondolom, hogy emellett más döntéseket is meg kellene hozni. Mégpedig legfontosabbnak tartanám azt, hogy a halnak az áfáját a többi alapvető élelmiszerhez hasonlóan csökkenteni kellene. Mert az a véleményem, hogy az emberek több halat ennének, igazából nem a népszerűséggel van a baj, hanem azzal, hogy az emberek ezt nem tudják megfizetni.”
Az ügyvezető hozzátette: természetesen van olyan vásárló is, aki egy héten többször is betér hozzájuk, főként azok közül, akik az egészséges táplálkozást részesítik előnyben. A tervek szerint az áfa-mérséklés a baromfi, a tej és a tojás után a halat is érintheti.