Minden 100. magyar érintett
Ha kialakul, nem gyógyítható. Egy újabb civilizációs betegség amely egyre nagyobb méreteket ölt hazánkban. A lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat, Magyarországon minden századik embert érinti. A legfrissebb kutatási eredmények alapján hat hónapos korban érdemes elkezdeni a babáknál a lisztes ételek hozzátáplálását, mert ez a legideálisabb kor a glutén bevezetésére.
A lisztérzékenység genetikailag meghatározott autoimmun betegség. Dr. Matán Eszter elmondta: ők is egyre gyakrabban tapasztalnak betegeiknél ilyen megbetegedést, amely kicsiket és nagyobbakat egyaránt érinthet. A betegség tünetei nagyon változatosak, az érintetteknél jelentkezhet hasmenés, haspuffadás, fáradékonyság, gyerekeknél a fejlődés lassulása, elmaradása, a súlygyarapodás leállása.
Dr. Matán Eszter, házi-gyermekorvos
„Megelőzésére az a lényeges, hogy már ilyen 5-6 hónapos korban a csecsemő érintkezzen, vagy legalábbis a táplálkozásába bevezessük a glutént. Tehát egy fél kekszet, egy fél babapiskótát a gyümölcsbe kapjon, hogy kialakuljon a megfelelő toleranciája.”
Tehát a féléves kor a legoptimálisabb a hozzátáplálás elkezdéséhez. Ha ennél korábban kezdik, nagyon súlyos tünetekkel jelentkezik a kórkép, ha pedig később, akkor sokáig tünetmentes maradhat a páciens- tette hozzá a gyermekorvos.
Ha későn ismerik fel a lisztérzékenységet, akkor akár olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint például bőr- vagy májbetegség, depresszió esetleg meddőség-tudtuk meg Mester Miklóstól, az egyik bajai gluténmentes terméket gyártó cég ügyvezetőjétől. Ő is megerősítette: bizony egyre többen térnek be hozzájuk, hiszen ennek a betegségnek egyetlen terápiás lehetősége van, a diéta.
Mester Mikós, ügyvezető, Mester Család Optimum Kkt., Baja
„Az orvosok véleménye az, hogy ez egy genetikai eltérés, ami a magyar népesség 30%-ánál megvan. A kiváltó ok lehet hirtelen erős stressz, lehet gyerekkorban egy rotavírus-fertőzés, vagy úgymond valamifajta állapotváltozás, mint például idősebb hölgyeknél a menopauza.”
Magyarországon minden századik ember lisztérzékenységben szenved, amely tehát csecsemőknél és időseknél egyaránt kialakulhat. A betegség az 1950-es évekig halálosnak számított, manapság azonban már rengeteg lehetőségük van egészségesen táplálkozniuk azoknak is, akik lisztérzékenységben szenvednek-tette hozzá Mester Miklós.