Változó juttatások

  • február 15, 2017
  • Gazdaság
  • Változó juttatások bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A tavalyi adótörvény-módosítások a béren kívüli juttatások adózását sem hagyták változatlanul. A módosítások a cafeteria rendszert is érintik. Az adóteher mérséklődésének is köszönhető, hogy egyre több munkáltató kínálja ezt a juttatási formát a munkavállalóinak.

Több mint százan dolgoznak ennél a bajai cégnél. Mivel a béren kívüli cafeteria juttatási rendszert átalakították, az alkalmazottak körében most a pénzbeni juttatási formát részesítik előnyben, mondta az ügyvezető. Minden dolgozó egységesen ezt kapja, mégpedig az évi maximális összeget, vagyis 100 ezer forintot.

Pencz Rudolf – ügyvezető igazgató, Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft.
“A tavalyi évhez képest a változásnak a lényege, hogy a kedvezményes 34 százalékos adózású béren kívüli juttatások köréből kikerült az Erzsébet utalvány és ebbe a körbe gyakorlatilag a Szép kártyán kívül, amely Szép kártya egy nagyon célhoz kötött juttatási forma, egyes egyedül ez az új, pénzbeni béren kívüli juttatási forma, ez a 100 ezer forintos éves keretösszegű juttatási forma van benne.”

Az összes többi korábbi juttatási forma átkerült az eddig is létező egyéb meghatározott juttatások 43 százalékos kulcsú kategóriájába, tette hozzá Pencz Rudolf. A pénzbeni juttatás a legkedvezőbb hiszen korlátlanul használható fel, például közüzemi számlákra vagy hiteltörlesztésre és nem csak élelmiszerre.

Pomáziné Balog Csilla – kereskedelmi ügyintéző
“A tavalyi évben utalvány formájában kaptuk a juttatást, amit a családom számára élelmiszer formájában vásároltam le. Az idén ugyanaz az összeg, csak készpénzben, amit szintén élelmiszerre költök.”

Mészáros István
“Tavaly kártyára, Erzsébet kártyára kaptam, ugye élelmiszere vásárlásra, hát arra is használtam fel. Az idén készpénzben kapjuk ugyanezt az összeget, most is ugyanarra megy el. ”

Az összesítések szerint alapvetően a cafeteria-készpénz a legkedveltebb az idén, a második helyre az ajándékra adható juttatás zárkózott fel. Az egyik bank felmérése szerint viszont még mindig a vállalkozásoknak alig negyede tervezi béren kívüli juttatással támogatni a dolgozóit. A cégek az eddigi három legkedveltebb cafeteria elemhez ragaszkodnak, csupán a sorrend módosult.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: