Lehozzuk a csillagokat is

  • február 16, 2017
  • Tudomány
  • Lehozzuk a csillagokat is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hatalmas megtiszteltetés érte nemrégiben a bajai csillagvizsgáló munkatársait. Kettő új, automatizált távcső épül Magyarországon, többek között szupernóva-robbanások, gamma-kitörések és fekete lyukak okozta csillagpusztulások vizsgálatához. Ebből pedig az egyik a városunkba kerül, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumába.
Az új szerkezet tervezett helyét mutatja éppen Hegedűs Tibor, a Bajai Csillagvizsgáló igazgatója. A régi távcső helyére ugyanis egy új, automatizált csillagászati távcső kerül a közeljövőben. Ez egyike lesz annak a kettőnek, amelyre pályázaton nyert támogatást az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem által alkotott konzorcium, összesen 687 millió forint értékben. Ennek köszönhetően a szakemberek kettő, egyenként 80 centiméter tükörátmérőjű csillagászati távcsövet telepítenek Piszkéstetőre, illetve Bajára. A négyéves projekt szakmai megvalósítása január 2-án kezdődött el-tudtuk meg Hegedűs Tibortól.

Hegedűs Tibor, igazgató, Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriuma
„Ennek az első évében most megindul az előkészítő-munka, már szervezünk, szinte minden hétre esik valami munka. És ami a mi legnagyobb örömünk, hogy ennek a pályázatnak a keretében ide Baján, a bajai csillagvizsgálóba, itt a mögöttem álló helyen egy új távcső fog majd épülni jövőre, 2018-ban, ami Magyarország második legnagyobb távcsöve lesz.”

A kutatók az újonnan beüzemelt automata mérőrendszerrel rövid idejű, izgalmas jelenségeket is tanulmányozhatnak majd, mint például a szupernóva-robbanások, vagy a gamma-kitörések, amelyeknél minden másodperc kulcsfontosságú. A közel 700 millió forintból nem csak távcsöveket, hanem kiegészítő műszereket is vásárolhatnak majd és új kollégákat is fel tudnak venni -folytatta az igazgató. A projekt megvalósulásával nemcsak Magyarországon, hanem regionális szinten is egyedülálló csillagászati mérőrendszer válik elérhetővé a kutatók számára.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: