Mérlegen a rendőri munka

  • február 17, 2017
  • Rendvédelem
  • Mérlegen a rendőri munka bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. Dávid Károly főkapitány elmondta: 2016-ban az előző évhez képest csökkent a bűncselekmények száma, kevesebb baleset volt az utakon. Ugyanakkor vannak olyan területek, ahol javulást remél az idei esztendőben.
Kihívásokkal teli évet tudhat maga mögött a megyei rendőr-főkapitányság – hangzott el az évértékelő sajtótájékoztató kezdetén. A tavalyi évben a migráció komoly terhet jelentett a rendőrség számára, ennek megoldását pedig úgy kellett véghez vinni, hogy közbiztonság és a nyomozati eredmények ne lássák kárát. Dávid Károly elmondta: mindkét kihívásnak sikerült megfelelni, hiszen 2015-höz képest kevesebb regisztrált bűncselekmény történt a megyében. A lopások és betöréses lopások száma kedvezően alakult, és gépkocsifeltörés miatt is kevesebb nyomozás indult.

Dávid Károly dandártábornok, Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság
„Bűnügyi vonatkozásban pedig az a legjelentősebb sikerünk, hogy nem csak az össz bűncselekmények száma csökkent a megyében 2015-höz képest, hanem gyakorlatilag a kiemelt bűncselekmények száma is több mint 6%-kal és a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is jelentősen csökkent a megyében. Elértük mindezt úgy, hogy majdnem minden kategóriában a nyomozati eredményességünk növekedett, különösen a kiemelten kezelt bűncselekmények vonatkozásában.”

Az előző évben sikerült gyorsítani a büntetőeljárások lefolytatását, ezen belül 33%-kal emelkedett a bíróság elé állítások száma. A közlekedésbiztonságot tekintve 8%-kal kevesebb személyi sérüléses baleset történt, viszont a halálos balesetek száma héttel nőtt 2015-höz képest. Az idei tervekre rátérve a főkapitány elmondta: a migrációs teher megmarad, azonban ezen a területen is előrelépésre számít.

Dávid Károly dandártábornok, Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság
„Csak zárójelben jegyzem meg, hogy most történik egy olyan új védelmi rendszer kiépítése és birtokba vétele, amely jelentős mértékben meg fogja könnyíteni a munkánkat.

És nagy valószínűséggel a jelenleg a védelmi feladatrendszerben lévő erők létszámának a csökkentését is lehetővé teszi majd. Ezért is fontos, hogy ezt jól végezzük el ezt a tevékenységet, ennek a rendszernek a birtokba vételét.”

A tavaly elért bűnügyi eredmények megtartása mellett az idén kiemelt figyelmet fordítanak a lakásbetörések visszaszorításra, amely területen 2016-ban áttörés történt, hiszen hosszú évek után először 20%-kal csökkent az esetek száma.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: