Szárnyas helyett vadhús
A madárinfluenza-járvány miatt kialakult piaci helyzet lehetőséget teremt a kevéssé ismert nyúlhús és vadhús népszerűsítésére. Mivel a kacsa- és a libahús eleve különlegesség a baromfitermékek piacán, a hasonlóan különleges és árban is megegyező vadhúsokkal vagy akár nyúlhússal is fel lehetne tölteni az üresen álló pultokat. Utóbbi népszerűsítésére már kampányt is indított a Földművelésügyi Minisztérium.
Egy kifejezetten vadhúsokat forgalmazó bajai üzletben évek óta nagy a kereslet a különlegesnek számító termékek iránt. Tuchardt Erika elmondta, nemrégiben éttermek is megkeresték, hogy itt vásároljanak, ez összefüggésben lehet azzal, hogy a szintén különlegesnek számító libát és kacsát, amiből jelenleg hiány van, pótolni szeretnék. De nem muszáj elmenni otthonról ha valaki új ízekre vágyik, hiszen a vadhús elkészítése nem bonyolult, nem mellesleg pedig nagyon egészséges-mondta az ügyvezető.
Tuchardt Erika, ügyvezető, Bácska Vadker Kft., Baja
„Nincsenek hormon-kezelve, nincsenek semmiféle antibiotikummal kezelve. És az elkészítése is nagyon egyszerű, a vadhúsnál esetleg a boróka és a babérlevél az, amely a vadhús ízéhez még úgy pluszban fűszerként kívánkozik. Én magam is már végigpróbáltam akár a rántott hús, a gulyások, a pörköltek is, tehát nem egy nagy szaktudást igénylő dolog, nagyon könnyen elkészíthető.”
A vadhús mellett a másik alternatívát a nyúlhús jelentené a szaktárca szerint, akik már bele is kezdtek népszerűsítő kampányukba a Nyúl Terméktanáccsal összefogva. Juráskó Róbert a terméktanács elnöke telefonos megkeresésünkre elmondta, mindössze a nyúlhús 2-3 százaléka marad itthon, a többi 97 százalék a külföldi boltok polcaira kerül, pedig könnyen emészthető, és nagyon egészséges, magas fehérje és alacsony zsírtartalma miatt. A külföldi fogyasztóknál heti egyszer van nyúlhús az asztalon, a magyar fogyasztónál évi egyszer. Ezen szeretnének most változtatni.
Juráskó Róbert, elnök, Nyúl Terméktanács
„A ő célunk mindenképpen a nyúlhúsnak a népszerűsítése, a nyúlhúsnak a megismertetése a fogyasztókkal, illetve a Magyarországon megtermelt nyúlnak egy újabb piacot találni, hogy azokat a csúcsidőszaki termeléseket, amik a nyári időszakra esnek, azokat is biztonságban le tudjuk vezetni a piacon, hogy minden nyúlhúst tudjunk értékesíteni.”
A szervezet elnöke hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy a nyúlhús bekerüljön minden kereskedelmi egységbe, a megfelelő árkategóriájú, ám még elérhető árú húsok közé. Az egész nyúl esetében kétezer forint körüli szintet tartanának elfogadhatónak, ami hozzávetőlegesen megegyezik a kacsahús árával.