Külön kell rendelkezni

  • március 20, 2017
  • Friss Hírek
  • Külön kell rendelkezni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Külön rendelkezést igényel az 1% felajánlása. Az adómegállapítás után ezt külön kell beadni azoknak, akiknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el a személyijövedelemadó-bevallást. Az a szervezet, amely 2017-ban részesülni szeretne a felajánlásokból, annak 2016. szeptember 30-ig regisztrálnia kellett az adóhatóságnál.

 

 

A civil szervezeteknek 2015-ben 2 millió 54 ezren ajánlották fel adójuk 1%-át Magyarországon. Tavaly pedig ismét több ezerrel nőtt a leadott támogatások száma. Baján is sok helyi szervezet várja az egy százalékokat. Az Egészséges Baja Városért Közalapítvány 2000-ben alakult meg egy adományozónak köszönhetően. A szervezet titkára szerint a sokszínű egészségfejlesztő programokat alapítványi támogatás nélkül nem tudnák megszervezni. Az önkormányzati és pályázati összegek mellett, a helyi adófizetők is sokat segítettek nekik az elmúlt években.

Zöld László Csabáné, titkár, Egészséges Baja Városért Közalapítvány

„Óvodás kortól kezdve gyakorlatilag a járás problémás gyerekekkel kapcsolatosan ortopédiai szűrést tudunk végezni. Iskolai egészségfejlesztési programokat, idősebb korban szűrővizsgálatokat, előadásokat, sok mindent és nem beszélve arról, hogy az alapítvány lehetőséget tud adni ahhoz, hogy pályázzunk.”

A bajai csillagvizsgáló udvarán Hegedűs Tibor azt mutatja, hogy miként tudnák felújítani az épületeket, ahova a nyertes pályázat esetén a planetárium is kerülne. Csávoly és Baja között pedig egy látványos naprendszer ösvényt építenének ki. A csillagász azt mondja, sokan támogatják a szakmai munkájukat, a több mint 25 éve működő alapítványt viszont csak kevesen ismerik.

Hegedűs Tibor, alapító, Bajai Obszervatórium Alapítvány

„Nagyon sok terve van a jelenlegi kuratóriumnak, nem csak ez az IPA projekt, hanem emellett is számtalan más programban részt veszünk. A bajai lakosok jól ismerik, hogy művészeti kiállításokat is szervezünk, szakköreink vannak és több olyan szervezetnek is igyekszünk segíteni, akik még gyengébb infrastruktúrával rendelkeznek, mint mi.”

A befizetett személyi jövedelemadó egy százalékával egy regisztrált civil szervezetet, a másik egy százalékkal pedig egy technikai számmal rendelkező egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot támogathatják a magánszemélyek. A rendelkezés csak akkor lesz érvényes, ha az adózónak nincs tartozása a hivatal felé. A felajánlás az ügyfélkapun keresztül néhány kattintással megtehető.

Vadas Gábor, osztályvezető, NAV Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság Bajai Kirendeltsége

„Aki ezzel a bizonyos WebNYK programmal dolgozik, rögtön a program elején látható két jól elkülönített felület, az egyik az elnavigálja az érintett személyt a személyi jövedelemadó tervezet irányába, a másik felület pedig az 1+1% nyilatkozat kitöltését teszi lehetővé.”

Felajánlás előtt mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy a választott szervezet szerepel-e a regisztrációs listán. Ez a NAV honlapján elérhető a kedvezményezettek pontos adataival és adószámukkal. A bevallás és az 1%-ok leadásának határideje május 22-e.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: