Sonka, kolbász, tojás
Már csak néhány nap van hátra húsvétig. A készülődés során mindenki igyekszik időben megvásárolni az ünnepi menü kellékeit. A városi piacon sokan keresik a húsvéti sonkát, és a hozzá illő tojást, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai azonban felhívják a vásárlók figyelmét a biztonságos és elővigyázatos vásárlásra.
A szokásosnál is többen voltak szerda délelőtt a bajai piacon. Ez a hölgy például már tíz óra előtt eladta a pultban lévő húsáru nagy részét. Elmondta, feltehetően a közelgő húsvéti ünnep miatt nőtt meg a forgalom.
Gál Jánosné – termelő
„Saját termésünket, mangalica termék volt többnyire és az igazán keresik a vevők. Örülök neki, hogy túl vagyunk a húsvéti ellátmányon.”
A városi piacon többen is árulnak húsvéti sonkát. Az egyik termelő úgy fogalmazott, mindig van igény a jó minőségű húsárura, ebben az időszakban azonban még többen keresik az ünnepi asztalra való sonkát.
Faragó Lászlóné – termelő
„Tojás is volt, de az elfogyott már, sonka és kolbász az ami a legnépszerűbb most. Szalonnánk is van, csülök is van, de legjobban a sonka és kolbász fogy ma.”
A Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal a húsvéti időszak előtt indította el az egész országra kiterjedő tavaszi ellenőrzési sorozatát, amely során elsősorban az ünnepi asztalra kerülő élelmiszereket vizsgálták. A szakértők elmondták, az ünnepi időszak során a sonka mellett a tojások iránti kereslet is megnő.
Dr. Pleva György – élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgató, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hiatal
„Egy jelentős tojásmennyiség kerül ilyenkor a piacra. Nagyon oda kell figyelni, hogy a minőség megőrzési ideje érvényes legyen, tehát ne lejárt tojást vásároljunk. Ez az információ a tojás dobozán érhető el, vagy az eladótól kérdezhetjük, esetleg az árusítás helyén feltüntetik.”
Az ünnepi asztalra legtöbbször főtt sonka és tojás kerül, néhányan azonban szeretnek kísérletezni az ételekekel.
Vörösné Mezei Anna – termelő
“Én is sütök sonkát, én mindig kenyértésztába burkolom a tésztát és úgy sütöm meg, aztán lebontjuk a tésztát róla, felszeleteljük és mindig töltöm a tojást.”
A Nébih munkatársai felhívják a vásárlók figyelmét, hogy kizárólag megbízható eladótól, és a terméken szereplő jelölések tanulmányozásával vásároljanak termékeket.