Eperszezon
Bár a piacokon és boltokban már áprilisban is volt magyar eper, a szabadföldi termés szezonja május elején, közepén kezdődik igazán. A szabadban termett eper sokkal finomabb, bár drágább is a fóliásnál, utóbbinak azonban nem olyan jó a zamata. A szezon néhány hétig tart, bár több fajta ültetésével nyárig is kihúzható.
Nem eper, hanem szamóca, javít ki sokakat a szakember. A nép ajkán azonban az eper, földi eper változat él inkább, így ez is elfogadható mondta Farkas Péter. A szamócához egész évben hozzájuthatunk, bár azok többnyire külföldről, például Chiléből, Spanyolországból, Olaszországból származnak.
A szamóca áprilisban virágzik, a gyümölcs szezonja pedig május 15-tól körülbelül egy-másfél hónapig tart. 10 tőről nagyjából 1 kiló gyümölcsöt tudunk leszedni.
Farkas Péter – kertészmérnök, agrármérnök-tanár, Bereczki Máté Élelmiszeripari
és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Sportiskola
Egy üvegházban majdnem egész évben lehet termeszteni, ez csak technológia kérdése, hogy tudnak-e benne fűteni, de a szabadföldi az, ami talán ízletesebb, ami nem annyira tápoldatos, sőt talán egyáltalán nem.
Nem szokatlan jelenség, hogy a túlérett és az éretlen termést egymás mellett találjuk meg.
Az ilyen formájú szamóca kevésbé adható el, de az ízük és tápértékük ugyanolyan mint a formás társaiké. A piacon az egyik standnál 700 Ft-ért árulták a gyümölcs kilóját, és nagy volt rá a kereslet.
Hazánkban leginkább olyan szamóca fajtákkal foglalkoznak, amelyek ízletesebbek ugyan, de a magasabb nedvességtartalmuk kevésbé bírják a szállítást és a tárolást, így célszerű minél előbb elfogyasztani a szemeket.