Számadás Budapesten

  • július 10, 2017
  • Friss Hírek
  • Számadás Budapesten bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Pénteken este a Petőfi hídon nyílt kiállítása Pump Károly fotóművésznek. Az esemény mára szinte hagyománynak számít, hiszen a tárlat több éve része a Bajai Halfőző Fesztiválnak. A Magyarországon először bemutatott képekből nyílt kiállítást Eperjes Károly színművész nyitotta meg.

Az alkalomhoz illő zenét Huzsvay György vezetésével a fúvósok quintetje szolgáltatta. A Petőfi hídon nem először került sor Pump Károly kiállítására.  A „Számadás Budapesten” című összeállítást, amely Budapest nevezetességeit ábrázolja, Németországban mát több városban is, Magyarországon azonban először itt és most, Baján mutatták be.

Pump Károly, fotóművész

„Próbálták ezt Magyarországon is, Budapesten esetleg a Lánchídon. De én mondtam, hogy nekem a legnagyobb vágyam az lenne, hogyha Baján, mivel bajai vagyok, hogy Baján lenne az első kiállítás. És most azáltal, hogy Baja 320 éves évfordulóját ünnepli, gondoltam, hogy ez egy jó apropó arra, hogy Budapestet először itt Baján mutassuk be.”

A kiállítás megnyitására stílusosan egy igazi „hídembert”, Eperjes Károly Kossuth és Jászai-díjas színművészt kérték fel, aki örömmel vállalta el a feladatot. Köszöntőjéből kiderült: igencsak jól ismeri Baját.

Eperjes Károly, színművész

„Lánchíd kötötte össze először kővel Pestet és Budát, így lett Pest-Buda és azóta Budapest. Ezen a hídon meg rengeteget jártam gyerekkoromban amikor itt laktunk és mindenféle KISZ-táborokba jártunk, színművészeti főiskolások, itt laktunk a Dunában, mint most is. És ide jártunk nagyon jó halászlevet enni meg vaskúti bort inni meg hajósi bort, van most is, ajánlom mindenkinek meg a jó halászlevet is.”

A kiállításmegnyitón beszédet mondott Zsigó Róbert a térség országgyűlési képviselője is.

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője

„A Duna is összeköt minket, Budapestet és Baját, illetve ez a kiállítás is. Azt gondolom, hogy mindenkinek egyrészt ajánlom, hogy nézze meg akár az interneten is ezeket a képeket, másrészt pedig azt gondolom, hogy mindannyiunk számára fontos, hogy van egy ilyen kulturális rész, egy kifejezetten kulturális része is a halfőző fesztiválnak.”

A megnyitó végén Vesztergám Miklós tárogatóművész köszöntötte a tárogatókat gyártó Gregus Pali bácsit, a vendégek pedig ajándékba kapták és dedikáltathatták az Értéktár Bizottság és a Bajai Önkormányzat közös kiadványát, amely a hungarikummá minősített bajai halászlé készítésének rejtelmeibe vezeti be olvasóját, mindezt Pump Károly fotóival.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: