Közös hal ünnep

  • július 11, 2017
  • Friss Hírek
  • Közös hal ünnep bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

 

Kínai vendégek érkeztek a napokban Bajára. A Chenzhou városában élő család a Halfőző Fesztiválra látogatott a Sugovica partjára, hogy megismerkedjenek a helyi gasztronómiával és kultúrával. A delegáció a jövőben szeretné szorosabbra fűzni a magyar-kínai kapcsolatot.

A hétvégi fesztivál után a városházán fogadta a kínai vendégeket Fercsák Róbert polgármester. A kínai-magyar kulturális szervezet képviselője, Bond Lee és felesége kettő évvel korábban már jártak Baján, akkor turistaként érkeztek a Halfőző Fesztiválra. A sokszínű program felkeltette az érdeklődésüket, ezért most a kínai Chenzhou várost képviselve érkeztek és arra kérték a bajaiak, hogy meséljenek az itteni mindennapokról, a kulturális értékekről, de az egészségügy és az oktatás is érdekelte őket.

Bond Lee, kulturális vezető, Kínai-Magyar Huxiang Kulturális Együttműködési Szervezet

Ahonnan mi jöttünk, ott 5,2 millió ember él, de ez Kínában nem számít nagyvárosnak. Nálunk is nagyon szeretik az édesvízi halat és olyan tiszta vizű tavunk van, amiből inni is lehet. Reméljük, hogy egyszer majd közösen is tudunk szervezni egy fesztivált, egy hal ünnepet, ahol a kínaiak és a külföldi vendégek együtt ünnepelnek és nagyon jól érzik magukat egymás társaságában.”

Kínában a sárkány a vizek ura, így náluk nem halfesztiválnak, hanem a sárkány ünnepének nevezik a gasztronómiai rendezvényt. Hunan tartomány déli részén a hegyek közötti völgyekben tiszta vizű tavak húzódnak és a helyiek nagyon büszkék arra, hogy a városban is sok a zöld felület. A vendégek elmondták, nem csak a turizmus, hanem az oktatás terén is szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatot Bajával. Magyarországon jelenleg több mint ezer kínai diák tanul a felsőoktatásban.

Fercsák Róbert, polgármester, Baja

A jelenlegi szándékok szerint az oktatás, illetve a fesztivál kapcsolatok lesznek az elsődleges találkozási pontok és ebből kifolyólag még egy testvér települési kapcsolat létrejötte is megtörténhet, természetesen első körben egy együttműködési megállapodásra kerül majd sor, hogyha eljutunk odáig.”

 

A kínai-magyar barátságra egyelőre pálinkával koccintottak a városházán, de a jövőben szeretnék hivatalos dokumentummal is alátámasztani az együttműködést.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: