Magyar-francia barátság

  • július 11, 2017
  • Önkormányzat
  • Magyar-francia barátság bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy normandiai almafát és egy padot ajándékozott a városnak Argentan a hétvégén. Baja és a francia település idén ünnepli a testvérkapcsolat megkötésének 20. évfordulóját. A jubileum alkalmából egy újabb együttműködési szerződést írt alá a két polgármester.

A magyar után a francia himnusz csendült fel a testvérvárosi parkban szombaton délelőtt. A Petőfi szigetbe az argentani küldöttség és az őket vendégül látó bajai családok is eljöttek. A fajszi születésű, baja gyökerekkel rendelkező Tumó István közbenjárására éppen 20 évvel ezelőtt jött létre a testvérvárosi kapcsolat. A magyar-francia baráti társaság vezetőségének tagja az 56-os forradalom után hagyta el az országot, majd menekültként került Normandiába.

Tumó István, Baja, Fajsz és Trun díszpolgára

Egy kaszárnyában voltunk elszállásolva és jöttek a franciák, hogy milyenek is ezek a magyarok, hogy ezek fehérek vagy feketék, kerítésen keresztül néztek be és akkor belegondoltam, hogy ha úgy hozza a sors és sikerül, akkor majd megmutatom nekik, mi is az a Magyarország, mert ugye akkor ugye a szocialista államokkal nem nagyon foglalkoztak.”

A Bajától több mint kétezer kilométerre lévő Argentanban 13 ezren élnek. A két évtizedes barátság emlékére a franciák egy normandiai almafát ültettek a bajai parkba, ami az országrész jelképe. Pierre Pavis polgármester elmondta, 15 éve jártak először Baján és mindig szívesen visszajönnek.

Pierre Pavis, polgármester, Argentan

A testvérvárosi kapcsolat lényege az, hogy a családok megismerjék egymást, ennek az emberekről kell szólnia és nem a politikáról vagy a település vezetőiről. Ezért örülök neki, hogy sok család jár egymáshoz, ezzel is szorosabbra fűzve az európai közösséget.”

A francia küldöttség egy padot is ajándékozott Bajának. A 20 éves barátságra pedig normandiai almaborral, pomoval koccintottak.

Fercsák Róbert, polgármester, Baja

A 20 év alatt számtalan oda-vissza látogatás volt, barátságok kötődtek családok között, tehát volt arra lehetőség, hogy a bajaiak és az argentaniak a másik település szokásait, életvitelét megismerjék és egyébként ez nagyon kevésben különböző, annak ellenére, hogy nagyon különböző a nyelv.”

Az avatás után a Turisztikai Központban a két polgármester aláírta a megújított testvérvárosi szerződést.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: