Olcsóbb lesz a hungarikum
Kevés halhúst fogyasztanak az emberek Magyarországon. Az egy főre eső éves halmennyiség jóval alacsonyabb az Európai Unió más országaihoz képest. Szakemberek szerint a magas fogyasztói ár miatt vásárolnak kevés halat. Ezen változtatna a kormány által benyújtott rendelet, amely alapján a halhús áfája a jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökken.
Magyarországon a lakosságnak csupán kétharmada vallja magát rendszeres halfogyasztónak. Felmérések bizonyítják, hogy a magyarok mindössze 6 kilogramm halhúst fogyasztanak évente. A statisztikák azt is igazolják, hogy a családokban legtöbbször ünnepnapokon kerül hal az asztalra. Baján ennél jóval gyakrabban fogyasztanak halat.
A halfogyasztásról mesél Urbán József. A helyi halbolt tulajdonos elmondta, a városban mindig nagy igény van a halhúsra, a vásárlók leginkább a pontyot keresik. Ennek a fajtának a fogyasztói ára azonban az utóbbi időkben egyre magasabb.
Urbán József- tulajdonos, Urbán Halbolt, Baja
„A pontynak az ára jelenleg 120-140 között mozog. Ez az ár irreális. Több szempontból is nagyon magas ez az ár, hiszen itt sok nyugdíjas van, rengeteg kis fizetésű ember lakik a környéken. Persze a krémje az embereknek megveszi a drágább halat is.”
A jövőben olcsóbban juthatnak hozzá a halhúshoz a vásárlók, hiszen a Földművelésügyi Minisztérium döntése alapján 2018. január 27-től az étkezési hal áfája a jelenlegi 27-ről 5 százalékra mérséklődik. A fogyasztók természetesen örömmel várják a módosítást.
Remélhetőleg nem így lesz. Az alacsonyabb áfakulcs nemcsak az élőhalra vonatkozik majd. A tervezet szerint az ikra, a haltej és a halmáj ára is csökkenni fog a jövőben. Szakemberek azt remélik, hogy a módosítás következtében nő az egy főre eső halfogyasztás aránya.