Szórakozásnak indult, tragédia lett belőle

  • augusztus 8, 2017
  • Friss Hírek
  • Szórakozásnak indult, tragédia lett belőle bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A fürdőzők figyelmetlensége és a túlzott magabiztossága okozza a legtöbb balesetet, vagy akár halálesetet a strandokon. A szakértők szerint a hamis biztonságérzet az, ami a vasárnapihoz hasonló tragédiákhoz vezet. A szakemberek mindenkit arra kérnek, hogy felelősségteljesen viselkedjenek a vízparton és csak a kijelölt szabad strandokon fürödjenek.

Az 55 éves férfi és kisfia, itt a Türr István híd északi oldalán fekvő zátonyon strandoltak. A szemtanuk szerint a kőrakás és a plázs közötti szakasz felé haladtak, ahol valószínűleg örvénybe kerültek és mindketten elmerültek. A partról segítség érkezett, a kisfiút ki tudták húzni a vízből, az alsónyéki családfő viszont eltűnt. A helyszínen a hatósági szervek és a hivatásos búvárok közösen kezdték meg a keresést.

Kovács Gábor, hivatásos búvár, Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület
„Két órán keresztül kerestük, ugyanis olyan nem bevizsgált, örvényes, zajló vizes rész van, azon a részen már van ahol a nyílt Duna és a holtág találkozik, ott kerestem a helyszínt, hogy hol menjek be. Először a partról merültem, ilyen cikk-cakk, legyező alakban kerestem, jobbra, balra, ahol utoljára látták, egy órán keresztül, ott, ahol utoljára látták.”

Végül a a nyílt vízre behajózva 12-15 méteres mélységben fésülték át a mederszakaszt, de már csak a férfi holttestét találták meg. A 20 éves merülő tapasztalattal rendelkező egyesület szakemberei egyetértenek abban, hogy a legfontosabb az elővigyázatosság és a gyors helyzetfelismerés. Eddigi munkájuk során mintegy 100 esetnél kellett megkeresniük a vízbe fulladt embereket a bajai és a környéki vizekből.

Szathmári Zsolt, elnök, Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület
„Mi vagyunk ott minden balesetnél, mi látjuk a tragédiákat, az összetört családokat, a szülőket, az édesanyákat, apákat, gyerekeket, akik elveszítették a hozzátartozójukat. És mindenki azt gondolja, hogy ez vele nem történhet meg, de ez nem így van. Én még egyszer kérek minden bajait, hogy gondolja át alaposan hova megy fürödni.”

A városi szabad strandon bóják jelzik a mély víz határát, napközben pedig vizimentő szolgálat és egészségügyi szakember áll készenlétben. Őket a zöld alapon fehér kereszt jelzésű zászlónál találják meg a strandolók.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: