Növekvő kereslet

  • augusztus 11, 2017
  • Gazdaság
  • Növekvő kereslet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Manapság már egyre több helyen vásárolhatnak az emberek termelői piacokon, ezek száma ugyanis 7 év alatt százról közel háromszázra, az őstermelőké pedig 320 ezerre nőtt. Baján és környékén is beszerezhetőek ezek a minőségi, helyi termékek. Utánajártunk mire lehet még szükség ahhoz, hogy valóban fellendüljön a kereslet irántuk.

Ott jártunkkor Etsberger Terézia éppen paprikát szedett, amiből a péntek délutáni bácsalmási gasztro udvarba és a szombati bajai piacra is fog kivinni. Elmondta: bio-termelőként fontosnak tartja a hatóságok azon intézkedéseit amelyek valóban megvédik az érdekeit, például az őstermelői igazolványok rendszeres ellenőrzését. Azonban szerinte elsősorban az emberek szemléletváltására lenne szükség a termelői piacok és az azokon kínált áruk érdekében.

Etsberger Teréz, bio-gazda
„Meg kellene nézni, végig kellene gondolnunk, hogy hol vásárolunk, mit vásárolunk, tényleg komolyabban utána kellene nézni annak, hogy ki mit termel, milyen körülmények között termeli. És ha saját magunknak akarunk kedvezni akkor kiválasztani azt ami a saját véleményünk szerint a legjobb.”

Ez pedig itt már a Szeremlén gazdálkodó Vidéki Péter portája. Itt is teljesen vegyszermentesen termesztik a zöldségeket és készítik el a híres szörpöket. A kistermelő elmondta: érződik, hogy kialakult egy trend, nőtt a kereslet a bio és a termelői áru iránt. Ők is több családot látnak el rendszeresen zöldséggel, gyümölccsel és igyekeznek népszerűsíteni az egészséges termékeket a piacokon is. Azonban ezeket ketté kell választani-mondta Vidéki Péter.

Vidéki Péter, kistermelő
„Vannak ezek a kifejezetten termelői piacok meg vásárok, ahova nyilván nagyon tudatosan mennek azok a vevők, akik keresik a kistermelők vagy őstermelők termékeit. A heti piac az egy másik történet. Ott kevésbé van ez a tudatosság meg. Minket az tart fent ha tudatos vásárlók vannak.”

Baján és környékén is van tehát kereslet a helyi, termelői élelmiszerek iránt, de a vásárlóknak valószínűleg még idő kell ahhoz, hogy célirányosan csak ezeket keressék. Pedig a lehetőség adott, hiszen a városban a szerdai és szombati piac mellett több olyan rendezvény van, amely ezek népszerűsítését hivatott szolgálni: gondoljunk csak például a hagyománynak számító Bácska Kincsei Természeti Napokra, a Kertészeti Vásárra, vagy akár az agrárkamara által szervezett Bácskai Napra.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: