Az istenek könnycseppje

  • augusztus 11, 2017
  • Gasztronómia
  • Az istenek könnycseppje bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Javában tart a pálinkaszezon. A bérfőzéssel foglalkozó üzemek folyamatosan várják a megbízásokat, szakemberek szerint azonban az adózás és a kedvezőtlen időjárás miatt kevesebben főzetnek pálinkát. Ezekben a hetekben sárgabarackból és szilvából készítenek párlatot.

Sárgabarack pálinka készül az egyik helyi pálinkafőzdében. Nagyné Tósaki Beáta, az üzem egyik munkatársa elmondta, az idei év változékony időjárása sokszor kedvezőtlen hatással volt a gyümölcsökre, ami nagyban befolyásolta a pálinka termést is.

Nagyné Tósaki Beáta – asszisztens, Bajai Pálinkafőzde
„A zamatossága a gyümölcsnek egy kicsit más, nagyon hirtelen érett be a sárgabarack, ezáltal pedig nem tudtak úgy kiteljesedni az ízek, mint ahogy vártuk. Tehát sokkal jobb nekünk a kiegyensúlyozott időjárás a gyümölcsök szempontjából, mert akkor tudnak az aromák a gyümölcsben úgy megtermelődni, ami a jó pálinkakészítéshez kell.”

Nagyné Tósaki Beáta úgy fogalmazott, az idén valamivel kevesebb megbízásuk volt az előző évekhez képest. Az alacsonyabb számok hátterében elsősorban az adótörvény és a gyümölcshiány áll. A szakember elmondása szerint sárgabarackból több, meggyből viszont jóval kevesebb termés volt az idén.  A különböző ízesítésű pálinkákról mesél az eladó ebben a helyi üzletben. A legtöbb vendég a hagyományos ízeket keresi, de sokan érdekélődnek a különlegességek iránt is.

Kernya Lídia – értékesítő, Francovilla Pálinkakultúra Kft., Baja
„Azt hiszem, hogy ennek az lehet az oka, hogy a legtöbb illatélményt ezekhez a gyümölcsökhöz tudjuk kötni. Természetesen vannak különlegességeink, nagyon nagy sikerül vannak a házasított pálinkáknak. Itt az üzletben megtalálható egy feketecseresznye-málna, egy zenitszőlő- kései meggy.”

Az értékesítő hozzátette, gyakran tartanak ital kóstolókat a vendégeknek, így azok is könnyedén választhatnak a számtalan alkoholos ital közül, akik kevésbé jártasak a pálinka kultúrában. A pálinkafőzdékben jelenleg még szilva és sárgabarackból készülnek a párlatok, de azoknak sem kell aggódniuk akik az almából, törkölyből, vagy szőlőből készült pálinkákat kedvelik jobban, hiszen az ősz beköszöntével ezek a gyümölcsök következnek.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: