Viharkárok a Gemencben

  • augusztus 11, 2017
  • Környrezetvédelem
  • Viharkárok a Gemencben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nem csak a településeken, az erdőkben is okoztak károkat az elmúlt hetek viharai. A Gemenci erdőben fákat döntött ki az erős szél, épületeket rongált meg, és nagy értékű eszközöket is tönkre tett. A károk felmérése még most is folyamatban van.

Az első, nagyobb vihar a Pörböly és Érsekcsanád vonalon tombolt. Ezen a területen sok helyen tövestől csavarta ki a fákat a szél, ez látható ezen az erdőrészen is. A hullámtéren elsősorban a nemes nyárasokban, és magas, idős tölgyesekben keletkeztek komolyabb károk. Törzs- és koronatörés, fa kidőlés, sorolta a történteket a szakember. Ez olyan vihar volt, ami mindent vitt. A viszonylag alacsony akácokat is eltörte, ami egyáltalán nem jellemző, mondta Lajtos János.

Lajtos János – erdőgazdálkodási osztályvezető, Gemenc Zrt.
Több kerületünket érintette, olyan 4-5 ezer köbméternyi faanyag került a földre, vagy pedig tört el úgy, hogy fakitermelése válik szükségessé. Helyenként akár veszélyessé is váltak az erdeink, veszélyesebbé, mint úgy egyébként, általában, itt a közeljövőben lehet, hogy erdőlátogatási tilalmat is kell elrendelnünk.

Szerencsére a kilátókat és az épületek nagy részét elkerülte a vihar, egy-két szolgálati ház, illetve vadászház azonban nem úszta meg az erős szelet. A Kék-hegyi lőtérnél pedig a villanyvezetéket tartó oszlop tört el. A kisvasút nyomvonala nem sérült meg, a vasútállomáshoz közeli parkerdőkben viszont ki kellett vágni a fákat és állománykiegészítésre lesz szükség. Turista utakra is dőltek ki fák, de mivel viszonylag keskeny sávban pusztított a vihar, számukra alternatív utakat jelöltek ki. Kár keletkezett ezenkívül a kikötőben is. Sajnos itt a rakodónkon is, a hajó rakodónkon. A bakdarunak a kezelőfülkéjét megmozgatta a szél, és a végéhez teljesen odaverte, eltorzultak a tartóelemek, a görgők eltörtek, és van egy kábel is, a mozgató kábel, amit pótolnunk kell majd, amit ki kell javítani.

A károkról készült dokumentációt az erdőgazdaság a megyei erdőfelügyeleti hatóságnak nyújtotta be. Kocsis János elmondta, 89 erdőrészlet, több mint 340 hektár az érintett terület, és több mint 12 hektáron van erdőfelújítási kötelezettsége a Zrt-nek.

Kocsis János – osztályvezető, Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Erdőfelügyeleti Osztály
Erdőterv módosítást eszközlünk. Ugye az erdőgazdálkodás Magyarországon egy szabályozott keretek között működhet, és hosszú távú tervek vannak, ez az erdőterv. Ebben az erdőtervben nyilván ez a munka nincsen benne, mert a most keletkezett kár miatt történt, ezért mi hivatalból módosítjuk az erdőtervet.

Az erről szóló határozatot kiküldik a gazdálkodónak, ennek birtokában kezdik majd meg a munkát, első körben ott, ahol fokozottabb a veszély, mondta Kocsis János.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: