Halfőző verseny Nagybaracskán
A halételeké volt a főszerep a hétvégén Nagybaracskán. Szombaton rendezték ugyanis a hagyományos Sobri Kupa Halfőző versenyt, amelyet immár 29. alkalommal tartottak meg a településen. A verseny mellett természetesen ezúttal is számtalan kísérőprogramból válogathattak az érdeklődők.
Bográcsban, olajban sütve és nyársra húzva is készültek halételek az idei Sobri Kupa Halfőző versenyen. A gasztronómiai rendezvénynek nagy hagyománya van Nagybaracska életében, így az minden évben nagy népszerűségnek örvend.
Bögi István- polgármester, Nagybaracska
„Az az apropója ennek az egész versenynek, hogy volt nekünk egy Sobri Jóskánk, aki falunk szülötte volt. Itt élt köztünk és minden nap megfőzött több bogrács halászlevet. Ezzel valami olyat teremtett, amiről nem is tudta akkor még, hogy ezzel hagyományt. Olyan örökséget hagyott ránk és a környékben élőkre, amire igenis lehet alapozni.”
Az immár huszonkilencedik alkalommal megrendezett versenyen minden alkalommal egy szakmai zsűri értékeli a fogásokat. Ez az idei évben sem volt másképp. Dr. Orosz Sándor a zsűri elnöke elmondta, a pontozás során azt figyelik elsősorban, hogy az adott halétel íze mennyiben felel meg az eredeti Sobri-féle halászlének.
Dr. Orosz Sándor- örökös zsűrielnök
„Azt az ízt, azt az illatot keresem az összes lében, amit akkor tapasztaltam. Sobri azt szerette volna, ha minél többen, minél jobb halakat főznének. Bízom benne, hogy ma utódokkal fogok találkozni.”
Az idén negyven hárman keltek versenyre a fődíjért és a vele járó elismerésért, de olyan csapatok is akadtak akik az értékeléstől függetlenül készítettek halat. Minden évben vannak visszatérő vendégek, Gyuricza Tibor is egy közülük.
Gyuricza Tibor
„Kétszer nyertem meg eddig ezt a versenyt, meg háromszor lettem második. Hála a Jóistennek. De ehhez az is kell, hogy sok jó versenyző legyen, mert ha csak én indulnék egyedül, akkor ezt a versenyt nem is tartanák meg.”
A rendezvény szervezői gondoskodtak róla, hogy minden korosztály jól szórakozzon a verseny alatt. Míg a felnőttek a halételek elkészítésével foglalkoztak, addig a kisebbek betekintést nyerhettek az önkéntes tűzoltók életébe, részt vehettek a kézműves foglalkozásokon és versenyezhettek, ki tud gyorsabban lecsúszni az ugrálóvárakból.