Megkezdődött a szüret
Már javában szüretelnek a hajós-bajai borvidéken. Bár a július közepén hirtelen lesújtó jég több helyen jelentős károkat okozott, voltak akik szerencsésebbnek bizonyultak. A szakemberek korlátozott mennyiségre számítanak, egyes borászatoknál pedig a minőség is rosszabb lesz, mint a tavalyi.
Pénteken hajnalban kezdték el kézzel leszüretelni, a délelőtti órákban pedig már meg is érkezett az Irsai Olivér idei első termése ebbe a bajai pincészetbe. Antal Attila ügyvezető rögtön neki is állt összeszerelni a bogyózót és kezdődhetett is a munka.
A borász elmondta: egy kilogramm szőlőből körülbelül 5-6 deciliter bor készül, de ez természetesen több tényezőtől is függ.
Antal Attila, ügyvezető, Antalvin Kft.
„Elkezdtük a szüretet az Irsai Olivérrel. Az Irsainak sajnos nem lett sok termése, mert első termése is meg elverte három héttel ezelőtt a jég és nem sok minden maradt. Aztán a következő valószínűleg a Néró lesz, a Nérón azért lett termés, őt elkerülte a jég, ott egy hatvan-hetven mázsára számítunk hektáronként, aztán majd meglátjuk mi lesz. És utána nagy valószínűséggel a következik a Cserszegi, aztán meg ahogy érnek tovább a sorban.”
Az elmúlt hetek meleg, napsütéses időjárása kedvezett a szüretnek. Nem úgy mint a július közepén jéggel érkező vihar, amely 20-30%-os kárt okozott az egyes fürtökön. A megmaradt 10 mázsányi Irsai Olivérből például nagyjából hét hektoliter készülhet majd csak el ennek következtében. És ők még a szerencsésebbek közé tartoznak, hiszen volt ahol 60-70 százalékot vagy akár a teljes termést elpusztította a vihar-folytatta az ügyvezető. Ha szép hosszú ősz lesz akkor a vörösbornak való szőlőfajták szüretelésével még kivárnak, ha viszont esős, hűvös lesz az az időszak, akkor azokat is előbb behozzák feldolgozásra.