Töltsük fel raktárainkat!

  • szeptember 13, 2017
  • Egészség
  • Töltsük fel raktárainkat! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Sokan egyre hosszabbnak érzik az idei telet, de ez nem biztos, hogy csak az időjárás miatt van. A kevés napsütés mellett a vitaminraktárak kiürülése is közrejátszik a fáradékonyság, és a levertség érzetében. Utánajártunk melyek azok a legfontosabb vitaminok amelyeket ilyenkor mindenképpen pótolni kell.

A tél során a kevesebb zöldség és gyümölcsfogyasztás, a szürkébb időjárás miatt bizony több vitamin is fogyóban lehet a szervezetünkből- mondta Dr. Szűts Alíz gyógyszerész. A legfontosabb ilyenkor a C, az A és a D-vitamin pótlása, amely a jó közérzetért is felelős, ráadásul bebizonyították, hogy véd a légúti fertőzésektől is.

Dr. Szűts Alíz, gyógyszerész, Kehely Gyógyszertár, Baja

A D-vitaminnak van már immunrendszer-erősítő hatása is, ezt a legújabb kutatásokkal mutatták ki. Nagyon sokszor szoktuk javasolni, hogy ha valakinek elnyúló megfázásos panaszai vannak, akkor antibiotikum-kúra mellett szedjen D-vitamint is, hogy erősödjön az immunrendszere.”

A D-vitamint reggel, éhgyomorra tanácsos beszedni, ekkor sokkal jobb a vitamin felszívódása. Naponta 1000-2000 nemzetközi egységet érdemes bevinni belőle-folytatta a gyógyszerész.

De nem csak tabletta formájában pótolhatjuk a vitaminszükségletünket, hanem vegyes, változatos étrenddel is. Antal Ágnes, az egyik helyi egészségtudatos vállalkozás tulajdonosa elmondta, szerinte is a D-vitamin pótlása a legfontosabb ilyenkor, azonban mindenképpen azt tanácsolja fokozatosan készítse fel mindenki a szervezetét a tavaszra, ne hirtelen nagy vitamin-dózisokkal. Hogy energikusabban induljon a nap érdemes citromos vízzel kezdeni, ezzel pótolva a C-vitamint is.

Antal Ágnes, tulajdonos, Spájz, Baja

Sokszor azt a hatást éri el, mintha kávét fogyasztanánk reggel, teljesen felturbózza a szervezetet, nagyon jó hatással van a gyomorra, a bélre, a májra. Nagyon fontos, hogy a sok evés után a májunkat, a vesénket tisztítsuk meg. Utána a nap folyamán sok-sok vizet igyunk, többet, mint télen, hogyha lehet. És aztán reggelire teljes ételt, az még nagyon fontos a tavaszi fáradtság ellen.”

Ezek lehetnek különböző teljes kiőrlésű termékek és sok zöldség, gyümölcs-fejtette ki Antal Ágnes. A D-vitamin fontosságát tehát nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek a késő őszi és a kora tavaszi időtartam között. Ez a vitamin ugyanis ultraviola sugárzás során képződhet szervezetünkben, ám tartós napsugárzásra télen hiába is vágyakozunk. Aki szívesen intene búcsút a rossz hangulatnak és mellette erősebb csontokra és immunrendszerre is vágyik, az semmiképpen ne hagyja ki vitamincsomagjából ezt az összetevőt.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: