Kevés, de jó minőségű a szőlő
A szüret közepén járnak a gazdák Hajós-Baján. A termés mennyisége sok helyen jelentősen elmarad az előző évektől, az áprilistól tapasztalt fagykár, jégverés és az aszályos időjárás miatt. Minőségben ugyanakkor a 2017-es az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata lehet Magyarországon.
A nyári viharok nagy pusztítást végeztek Baja környékén. A 120 kilométer per órás szelet a szőlő is megsínylette. Az ország sok részén, így például a Mátrai borvidéken a termés felét elverte a jég, ami Hajós-Baján is jelentős károkat okozott. A munka viszont nem áll meg, a pincészetek a szüret felénél járnak.
Sümegi József, borász, Sümegi és Fiai Pincészet
„Ahol még megmaradt szőlő a viharkárok után is, annak a minősége rendkívül jónak tűnik most, tehát most tartunk a szüret közepén. A fehér szőlő nagy részét már leszedték a gazdák, mi is leszüreteltük ami megmaradt, a kék szőlő szürete pedig most kezdődik a kékfrankosokkal, amiből először rosé készül, majd később vörösbor és utána folytatódik nálunk a pinot noir-ral, a merlot-val, a cabernet savignon-nal és valamennyi cabernet franc-nal.”
A must már a pincében erjed, a fehéreket általában 16-18 Celsius fokon, míg a kék szőlőből készültet a cefrével 25-26 fokon tartják, hogy a lehető legtöbb aroma és ízanyag benne maradjon. Az elmúlt 10-15 évben sok olyan új készítményt kezdtek el használni, amivel a must tisztítása és az erjedés szabályozása is hatékonyabb. A rosé palackozása október közepén elkezdődik, így novemberben már a ’17-es palackok kerülnek a boltok polcaira. A külföldi fogyasztókhoz viszont csak nagyon ritkán jut el magyar bor.
Sümegi József, borász, Sümegi és Fiai Pincészet
„Ezzel a nagyságrenddel, amit mi Magyarországon megtermelünk, ezzel a 2.5-3 millió hektoliterrel, ezzel hírnevet nem lehet szerezni egy országnak, mert nem jutnak el a borok olyan helyre, ahova el kéne jutniuk, viszont ahova igen, ott nagyon megbecsülik és különösen a nemzetközi borversenyeken nagyon jól szerepelnek a magyar borok.”
A pincékben ilyenkor csak nagy elővigyázatosság mellett szabad dolgozni, a szén-dioxid mérgezés ugyanis minden szezonban okoz halálos balesetet. Érdemes égő gyertyákat rakni a földre, mivel a must erjedése során keletkező színtelen és szagtalan gáz a talaj közelében gyűlik össze. A szüreteléssel Hajós-Baján várhatóan október közepéig végeznek a szőlőkben.