Főhajtás a hősök előtt

  • október 9, 2017
  • Ünnep
  • Főhajtás a hősök előtt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A 13 aradi vértanúra és az 1848-as forradalom áldozataira emlékeztek  pénteken az egész országban. Baján az az idei évben az Újvárosi Általános Iskola felső tagozatos diákjai készültek ünnepi műsorral. A kormány 2001. november 24-én nyilvánította nemzeti gyásznappá október 6-át.

Október hatodikán Aradon végezték ki a magyar szabadságharc honvéd tábornokait, Budapesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét ítélték halálra. A vértanúk közt volt német, lengyel és szerb nemzetiségű is, de mindannyian a magyar szabadságharc ügyét szolgálták, még ha nem is beszélték a nyelvet.

A városi megemlékezésen a Gemenc Néptáncegyüttes tagjai és az Újvárosi Általános Iskola diákjai közösen adták elő a látványos műsort, amelyet az intézmény pedagógusa Bozárné Gyumics Julianna állított össze. A tanulók versben, prózában, énekkel és tánccal emlékeztek a megtorlások borzalmaira. Az ünnepségen Kámánné dr. Bari Bernadett beszédében úgy fogalmazott, az aradi tizenhármat közös eszméik tartották össze, számukra az értékek az érdekek felett álltak.

Kámánné dr. Bari Bernadett, önkormányzati képviselő

„A sok nemzetiség összetartó ereje, a közös vallás, a család és a nemzet tisztelete, a közös kultúra és a közös gyökerek, röviden összefoglalva a keresztény európai hagyományok. Felismerték, hogy egymással szövetségben és nem egymás ellenére és kárára tehetjük erőssé a nemzeteinket, mert Európát csak nemzetei tehetik erőssé.”

Az ünnepséget követően a város vezetése, a politikai pártok képviselői és a helyi civil szervezetek az emlékezés virágait helyezték el az aradi vértanúk emlékművénél és Mészáros Lázár egykori szülőházának emléktáblájánál.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: