A látás hónapja

  • október 10, 2017
  • Egészség
  • A látás hónapja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Október a látás hónapja. Ebben az időszakban a látszerész üzletek térítésmentesen biztosítják a páciensek számra az alapvető látásvizsgálatokat. Az országos kampány 2005-ben indult azzal a céllal, hogy felhívja a lakosság figyelmét az rendszeres ellenőrzéseken való részvétel fontosságára. Az idei évben egy aktuális probléma a száraz szem betegsége áll a kezdeményezés középpontjában.

Szemvizsgálatot végeznek az egyik helyi látszerészüzletben.A rutinvizsgálatok során ellenőrzik a páciens állapotát, kizárják az esetleges szembetegségek lehetőségét és megállapítják történt- e bármi változás a legutóbbi vizsgálat óta. Az optikai üzletben dolgozó szakemberek szerint fontos, hogy a páciensek évente legalább egy alkalommal vegyenek részt a szűrővizsgálatokon.

Lipokatity Anett, látszerész mester, Lipo Optika, Baja

„Nem feltétlenül a dioptria fog változni évről-évre, de az egyes szembetegségeket. Száraz szeműséget, esetleges glaukómát, vagy éppen a szürke hályog kialakulását időben észre tudjuk venni, ha a páciens rendszeresen felkeresi az ilyen szűrővizsgálatokat.”

Októberben a legtöbb optikai üzletben ingyenesen végzik a szemvizsgálatokat, köszönhetően a Magyar Látszerész Szövetség és az optika szakma által létrehozott Látás hónapja nevet viselő kampánynak. A bajai üzlet ugyan nem csatlakozott a kezdeményezéshez, a páciensek ennek ellenére térítésmentesen vehetnek részt a látásvizsgálatokon ebben a hónapban. Sági Blanka nemrég kezdte meg tanulmányait egy látszerészeti intézményben. Mint mondta, gyerekkorától kezdve érdekelte, hogyan működik a szem, mi mindent befolyásolhat a szerv megfelelő állapota.

Sági Blanka

„A szembetegségek kihatnak nagyon sok mindenre, a közérzettől kezdve mindenféle egészségügyi állapotra. Egy egyszerű példa, autóvezetésnél nagyon sokan nem tudják, hogy rosszul látnak, egy   egyszeri vizsgálatnak köszönhetően felismerhetik a vezetők ezt a problémát és ezzel például nagyon sok balesetet is meg lehet előzni.”

Az országos kampány során minden évben kiemelnek egy éppen aktuális szembetegséget. Az idén a felhívás középpontjába az immár népbetegségnek számító száraz szeműség és annak hatékony kezelése áll. A probléma legtöbb esetben a számítógép és a digitális eszközök nagymértékű használata miatt alakul ki. Megelőzésére speciális lencséket, kezelésére pedig szemcseppeket és különböző műkönnyeket javasolnak a szakemberek.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: