Folytatódik az oltóanyag kampány

  • október 12, 2017
  • Egészség
  • Folytatódik az oltóanyag kampány bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A jövőben ismét díjmentesen igényelhetik a meningococcus elleni vakcinát a bajai fiatalok. Az oltóanyag ingyenessé válásáról 2017. márciusban döntöttek a városatyák. A kampányt a következő évben is támogatják. A kezdeményezés következtében több 10 ezer forintot is megspórolhatnak a családok.

A tavasszal elindított oltóanyag kampány eredményeiről számoltak be a Városházán csütörtökön délelőtt. Baja város vezetősége márciusban döntött úgy szakorvosok javaslatára, hogy az agyhártya gyulladás kialakulásáért felelős meningococcus elleni védőoltást ingyenessé teszik a leginkább veszélyeztetett 14 éves fiatal korosztály számára. Dr. Matán Eszter hangsúlyozta, fontos a mielőbbi megelőzés, hiszen a betegség az esetek közel felénél halállal végződik, a túlélőknek pedig gyakran kell megküzdeniük különböző szövődményekkel és maradványtünetekkel.

Dr. Matán Eszter, gyermekorvos

„Szerettük volna felhívni a szülők, gyerekek figyelmét arra, hogy miután kitárult ellőttük a világ, utaznak pályázatokon vesznek részt, ezáltal különböző nemzetiségű emberekkel találkoznak, ahol gyakrabban fordul elő ez a betegség, mint mondjuk Magyarországon, ezért biztosítsuk számukra a védettséget.”

A kampány sikeres volt, hiszen közel 90 fő igényelte a vakcinát. A szakorvos ugyan elégedett a számokkal, de mint mondta, örülne ha még többen kérnék az oltóanyagot. A fiataloknak a jövőben is lesz lehetőségük az ingyenes szérum beadatására- hangsúlyozta Csubákné Besesek Andrea a  sajtótájékoztatón.

Csubákné Besesek Andrea, alpolgármester

„Ez a támogatás folyamatos, a következő évben március elején fogják megkapni azok a 14 éves fiatalok, akik ezt megkaphatják. Március 31-ig kell majd a jelentkezést visszaküldeni és akkor majd a következő évben is folytatódik ez a program.”

Az ingyenes vakcinát a 14. életévüket betöltött fiatalok kérhetik, egy a polgármesteri hivatal által kiküldött tájékoztató alapján. Az injekciót minden esetben a háziorvosi rendelőben lehet beadatni a gyermekeknek. A szakemberek elmondták, az oltóanyag ára alapestben 10 ezer forint felett mozog. A fiataloknak legközelebb a következő év márciusában lesz lehetőségük a vakcina igénylésére.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: