Magabiztos győzelem

  • október 30, 2017
  • Kultúra
  • Magabiztos győzelem bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A világhírű fiatal zongoraművész, Balázs János adott koncertet pénteken a Turisztikai Központban. A modern klasszikusként emlegetett tehetség 2017-es turnéja egyik állomásaként játszott ismét Baján. A komolyzenei előadásra az összes jegy elkelt.

Liszt Ferenc és Chopin spanyolországi kalandozásaival indult a péntek esti koncert. Balázs János, a Junior Príma-díjas zongoraművész mindössze 29 éves, de már bejárta a világ nagy koncerttermeit. A zenei élmény mellett fontosnak tartja, hogy az adott mű hátteréről, keletkezési körülményeiről is meséljen a hallgatóságnak.

Balázs János, zongoraművész
„A klasszikus zene az egy olyan érték, amit minden egyes korosztálynak meg kell mutatni, de hát természetesen a világ változik, így sokkal modernebb eszközökhöz kell nyúlnunk azért, hogy megszerettessük a klasszikus zenét és integráljuk a társadalomba. Úgyhogy én úgy gondolom, hogy a modernizációnak az egyik különlegessége és fontos hatékonysága az a verbális kifejezés a koncerteken, tehát hogyha kisebb létszámú, pár százas nagyságú koncerttermekben játszok, akkor mindig beavatom a közönséget a darabokba.”

A bajai koncert ötlete Vereczkei Zsolt paralimpikontól származik, aki 2012-ben hallotta először játszani a művészt. Az akkori világverseny után, az állami fogadáson barátkoztak össze a parlamentben.

Vereczkei Zsolt, paralimpikon úszó
„Én az az igazság, hogy János által szerettem meg, mert én nekem ez nagyon más világ volt, de amikor meghallottam a parlamentben a Jánost zongorázni és ahogy ott beszélgettünk, megismerkedtünk, elhívott a Zeneakadémiára, a Művészetek Palotájába és így megszerettem általa a komoly zenét.”

A világ legfiatalabb Liszt-verseny győztese küldetésének tartja a zeneszerető generáció kinevelését és a tehetségek felfedezését, így 4-5 éve minden hónapban ingyenes foglalkozásokat tart gyerekeknek. A szervezők Baján is hasonló programot terveznek a közeljövőben.

Bócsa Barnabás, ügyvezető igazgató, Baja Marketing Kft.
„Én jövőre szeretném, hogyha úgy tudna lejönni, hogy akár egy nappal előbb érkezik és délelőtt a zeneiskolásoké, azoké, akik szeretnék megismerni egy kicsit közelebbről a zongoraművészet titkait, tartana egy kurzust, majd egy pici pihenő és este egy koncerttel zárnánk.”

A koncert második részében az orosz zeneszerző Rachmaninov darabjaiból válogatott az előadó, aki minden nap 6-7 órát tölt a zongora mellett.

 

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: