Vadhús az asztalokon
Egyre többször kerül a magyar családok asztalára vadhús. Sokan a marhahús helyett inkább az árban hasonló vaddisznót részesítik előnyben, magas fehérje és alacsony zsírtartalma miatt. Van aki saját maga szereti elejteni a zsákmányt, ehhez viszont szigorú szabályoknak kell megfelelnie a kezdő és tapasztalt vadásznak is.
Fácánból levest, az aprólékból kiváló pörköltet vagy ragut lehet készíteni. Az ínyenceknek pedig bélszín is akad a fagyasztóban. A vadhúsokra szakosodott üzletben sokan többször visznek kisebb adagokat, hogy megismerkedjenek a különböző fogások ízvilágával.
A tulajdonos azt mondja, a vadhús elkészítése egyáltalán nem bonyolultabb, mint a háziállatoké. Leginkább a szarvast és a vaddisznót keresik, de őzet is visznek, az elkészítéshez pedig borókát és babérlevelet érdemes használni.
Tuchardt Erika, tulajdonos, Bácska-Vadker Kft. Vadhúsbolt
„Egyre többen megkeresik most már a boltunkat, sokan úgy vannak vele, hogy az egészséges táplálkozásnak ez alapelve, mivel magas a fehérjetartalma és zsírtartalma szinte semmi. Kisebb mennyiségben is meg lehet vásárolni, próbáltuk úgy hozni, hogy fél kilós csomagolásban is megtalálhatók és egész évben megtalálható itt a szarvas, a vaddisznó, az őz, fácán és muflon húst is árulunk.”
A vadászidény hónapjaiban a vadászboltokban is megnövekszik a forgalom. Az egyik bajai üzlet ügyvezetője szerint évről évre egyre több fiatal érkezik tanácsért, mivel az egyes vadak elejtéséhez más és más ruházat, fegyver és lőszer szükséges.
Szerdahelyi Éva, ügyvezető, Szerdahelyi Kft.
„Először is meg kell vásárolnia egy fegyver szekrényt, ami a rendőrségi előírásoknak megfelel, kimegy a rendőrség és leellenőrzi és ezt követően vásárolhatja meg mondjuk egy apróvadas vadászatra egy sörétes fegyvert. A fiataloknak már úgy ajánljuk a fegyvert, hogy korongozásra is az alkalmas, mert a fiatalok szeretik a lőkészségüket, élvezetes sport a korong lövészet.”
A terepen a megfelelő ruházaton kívül az egészségügyi csomag megléte is kötelező. Bár a vadászatot ma már egyfajta sportként vagy hobbiként tartják számon, mégis a szakemberek azt tanácsolják, hogy csak az induljon el egy tanfolyamra, aki valóban szereti és tiszteli a természetet és az állatokat.