SIKERES A PROGRAM

  • november 10, 2017
  • Oktatás
  • SIKERES A PROGRAM bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Minden eddiginél több diák tanul mezőgépésznek. A Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetsége által létrehozott Legyél te is mezőgépész nevet viselő program sikeresnek bizonyult, az elmúlt napokban tartott országos konferencián ugyanis arról számoltak be, 2017 őszétől 230-cal több fiatal döntött a mezőgépész szakma mellett, mint a korábbi években.

Az agrár szakmák iránti érdeklődésről mesél Harsányi Zsolt. A Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke elmondta, az elmúlt években fokozatosan emelkedett azon fiatalok száma, akik különböző mezőgazdasági képzés, azon belül például a mezőgépész szakma mellett döntöttek.

Harsányi Zsolt- elnök, MEGFOSZ

A korábbi jelentkezettekhez képest közel a duplája azoknak a fiataloknak a száma, akik mezőgépész szakra jelentkeztek az elmúlt három évben. Ők már több mint 2700-an vannak, reméljük, hogy közülük minél több és a mezőgazdaság számára minél hasznosabb tagokat tudunk majd kinevelni és utána beállítani a mezőgépészetbe.

Harsányi Zsolt hozzátette, a pozitív eredmény részben annak az országos kampánynak is köszönhető, amelyet 2013-ban indított el a szövetség a földművelésügyi minisztérium támogatásával. A Legyél te is mezőgépész nevet viselő program célja, hogy megtalálja a mezőgazdaságban alkalmazott munkaerő utánpótlását.

Gyakorlati órán vesznek részt a Bereczki Máté szakképző iskola diákjai. A műszaki foglalkozás során a fiatalok betekintést nyernek a munkagépek felépítésébe és azok használatába. Az osztályon belül olyan diákok is akadnak, akik számára nem idegen a földművelés vagy akár egy traktor vezetése.

Az osztályon belül a fiúk vannak többségben, azonban egyre több lány érdeklődik a szakma iránt. Ez a tizedik évfolyamos tanuló elmondta, érettségi után szívesen tovább tanulna.

A bajai intézményben két -féle szinten tanulhatnak a diákok. A szakgimnáziumi képzésre jelentkezők az érettségi mellett egy vállalkozói végzettséggel is gazdagodnak, azok pedig, akik a szakközépiskolai képzési formát választják, a három évet követően már munkába is állhatnak, mint mezőgépész.

Hodován Péter- intézményvezető, Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Sportiskola

Mi itt helyi szinten a Bereczkiben azt érzékeljük, hogy ez az a hirdetett szakmáink közül, amire a legtöbb az érdeklődés. Minden évben, tehát a korábbi és az idei tanévben is telje s létszámmal tudtuk elindítani ezeket az osztályokat. ”

Szakemberek szerint az emelkedő számok ellenére továbbra is nagy szükség van utánpótlásra az ágazatban, a tavalyi év mezőgép forgalma meghaladta a 250 milliárd forintot, idén pedig további növekedés várható.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: