Márton napi forgatag

  • november 13, 2017
  • Ünnep
  • Márton napi forgatag bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Pénteken délután tartották meg a városban a hagyományos Szent Márton-napi ünnepséget. A Szent László ÁMK szervezői a Tóth Kálmán térre várták a bajaiakat, ahol forró italok, mézeskalács és zsíros kenyér várta őket. Az ünnepi beszédeket követte a lampionos felvonulás, majd látványos műsor szórakoztatta a résztvevőket.

Ismét nagy érdeklődés kísérte a Szent Márton-napi ünnepséget a hétvégén. A rendezvény régi hagyományok szerint zajlik. A 90-es években újította fel az akkor létrejövő keresztény óvoda és általános iskola, majd kinőve a helyszíneket 1996 óta városi rendezvény, mesélte az előzményekről a Szent László ÁMK vezetője.

Hajdók Róbert – igazgató, Szent László ÁMK
“Főleg az óvodában és az alsó tagozaton készülnek igazán. Megismerik, felelevenítik a Szent Márton legendát, illetve Szent Márton életéhez kapcsolódó történeteket. Ludakat készítenek, papírból vágnak ki, mézeskalácsot sütnek, illetve lampionokat készítenek. ”

A lámpásokat sokan maguk készítették, mások a téren vásárolhatták meg.

“Miből készült a lámpásod? – Papírból. Van benne egy mécses, és egy gyertya. ”

“Milyen lámpást hoztál magaddal? – Ilyen Szent Mártont. – És ezt vetted vagy te csináltad? – Vettem.”

Szent Márton a világi dolgokkal nem foglalkozott, nem kuporgatta a vagyonát, inkább megosztotta a szegényekkel, erre próbálják a gyerekeket is nevelni, tette hozzá az igazgató. Beszédében a szent emberekhez való viszonyulását, odaadását emelte ki dr. Zöld Lászlóné.

Dr. Zöld Lászlóné – egyházi, civil, karitatív tanácsnok
“Felhívta a figyelmet arra, hogy a szürke hétköznapokon hogyan tudunk adni, és itt nem csak arról van szó, hogy élelmet, hanem az emberi kapcsolatokat. Tehát az egymásra való odafigyelést és a gondoskodást emelném ki legjobban.”

Szent Márton-nap előestéjén a lámpásokat Fekete Szabolcs áldotta meg. A plébános kiemelte, a püspök élete gazdag jó példákban a keresztény emberek számára.

Fekete Szabolcs – iskolalelkész, Szent László ÁMK
“Nagyon fontos csoportja Szent Márton életpéldájából kiemelendő tanulságoknak az ő szolgáló szeretete és jósága, amelyik a másik ember felé megnyilvánul. Katonaként, fiatalként, felnőttként, papként, püspökként a szegények mindig a homlokterében voltak az ő gondolkodásának, illetve tevékenységének. A harmadik pedig az a mélységes mély hit és Isten kapcsolat, és elkötelezettség.”

A lámpásokkal való körmenet egy fajta vallási szimbólum. A lámpás Krisztus személyét, hitének a fényét, az örökkévalóságot jelképezi, amire a világban nagy szükség van, tette hozzá a plébános. A rendezvényt látványos programok színesítették: lovon érkezett meg például Szent Márton, és tűzzsonglőrök szórakoztatták a jelenlévőket. Az esemény a Katolikus Kultúra Hete első programja volt az intézményben. Az egy hetes programsorozatban vetélkedők, előadói estek, kiállítás és versszínház szerepelnek sok más mellett.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: