Tisztelet a szülőföldemnek

  • november 30, 2017
  • Friss Hírek
  • Tisztelet a szülőföldemnek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Új alkotások díszítik a Városházi Galéria falait. A tavalyi évben létrehozott első emeleti kiállítóteremben a bajai származású festőművész, Gondos Hildegard műveit tekinthetik meg a látogatók a következő egy évben. A kiállítás megnyitóján az előző évben elindított kulturális pályázat helyzetéről is beszámoltak.

Közismert bajai épületek és gyakran látogatott helyszínek jelennek meg azokon az alkotásokon, amelyek a Városházi Galéria legújabb anyagát képezik. Az emeleti kiállítóteret egy évvel ezelőtt, november 28-án nyitották meg, az egykori bajai festőművész, B. Mikli Ferenc születésnapjának évfordulóján. Az elmúlt évben a néhai díszpolgár művei ékesítették a galériát, az évfordulón azonban az alkotások cserélődtek, és a szintén bajai származású Gondos Hildegard képei kerültek a falakra. A Tisztelet a szülőföldnek c. kiállítás megnyitójára kortárs alkotók és helyi műkedvelők is ellátogattak, akik maguk is véleményezték a műveket.

Kovács Zita- művészettörténész

Gondos Hildegardnak a pasztellképein is láthatjuk a városnak azokat a pillanatait, amelyek már elmúltak. A 80-as, 90-es, 2000-es évek elején készültek ezek az alkotások. Nemcsak a vízhez és a városhoz kapcsolódó pillanatképeket láthatjuk, hanem ezek tükröződését is egy olyan személyiségben, aki egyrészt nő, másrészt, alkotó, harmadrészt pedig bajai.”

A rendezvényen felléptek a Liszt AMI növendékei is, aki az alkotások hangulatát idéző szeremlei dallamokkal szórakoztatták a vendégeket.

A megnyitón Vedelek Norbert Baja város alpolgármestere és az értéktár bizottság elnöke hangsúlyozta, a tavalyi évben elindítottak egy pályázatot, amelynek célja, hogy a kulturális együttműködések mellett létrehozzanak egy olyan albumot, amely a három díszpolgár festőművész: B. Mikli Ferenc, Miskolczy Ferenc és Udvari Erzsébet műveit tartalmazza. Az alpolgármester örömmel számolt be róla, a pályázatot pozitívan bírálták el és a város 400 millió forintos támogatásban részesült.

Vedelek Norbert- alpolgármester, Baja

Ha azt vesszük figyelembe, hogy a város költségvetése közel 4,5 milliárd forint és most 400 millió forint csak kultúrára érkezett, akkor úgy gondolom, hogy egy jelentős összegről van szó. A másik fontos dolog ebben a pályázatban, hogy három szféra együttműködéséből áll össze: a civil, a vállalkozói és az önkormányzati szféra által létrehozott helyi akciócsoport fogja lebonyolítani ezeket a pályázatokat.”

Vedelek Norbert hozzátette, a kész albumra még várni kell, a munka azonban már elkezdődött. Gondos Hildegard jellegzetes alkotásait egy éven át tekinthetik meg az érdeklődők a Városháza emeleti galériájában.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: