Szűrés mint megelőzés

  • december 6, 2017
  • Egészségügy
  • Szűrés mint megelőzés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Már tinédzserkorban elkezdhető a rendszeres szűrővizsgálat megelőzés céljából. A statisztikák alapján a magyarok a legtöbb esetben csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már tüneteket okoz egy betegség, vagy ha a családban haláleset történik. Fontos tudni, hogy beutaló akkor is kérhető a szakrendelésekre, ha nincs panasza a páciensnek.

Az egyik bajai rendelőben éppen ultrahangos vizsgálatot végeznek. A hasüregi szervek jól vizsgálhatók ezzel az eljárással, többek között a máj, a hasnyálmirigy és a vesék is. Dr. Borsós Ilona azt mondja, a szűrővizsgálatok már hat hetes korban elkezdődnek. A radiológus főorvos szerint tévhit, hogy gyermek és fiatal felnőtt korban nem szükséges megelőzés céljából a szakorvosi ellenőrzés. A férfiak esetében a here és az emésztőrendszeri rákok, míg a hölgyeknél a méhnyak és az emlődaganat a leggyakoribb rosszindulatú elváltozás.

Dr. Borsós Ilona, radiológus főorvos Duna Klinika, Baja

„A mammográfiás szűrővizsgálatokat hivatalosan a nemzetközi és magyar orvosok ajánlásával 45 éves kortól kezdik, kétévente ajánlott elvégezni. Akinek a családjában előfordult már daganatos betegség, ott évente is meg lehet csinálni. Az ultrahang vizsgálat kiegészítő része az emlőrákszűrés programjának.

Az ultrahang nem egy ártalmas vizsgáló módszer így évente többször végezhető. A háziorvostól pedig abban az esetben is kérhető beutaló, ha nincs a páciensnek panasza, hiszen egy laborvizsgálat már sok mindent kimutathat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma novemberben mutatta be azt a szűrőbuszt, amiből összesen 20 jármű járja majd az országot. Tízet általános vizsgálatokra használnának, a másik 10 buszban pedig mammográfiás vizsgálatra lesz lehetőség.

Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere

„A két fajta mobil szűrőegység együtt párban fog kitelepülni, egy meghatározott útvonalterv szerint megyénként felmértük azokat a településeket, ahová szükség van mobil szűrőegységre. Elsősorban az ötezer fő alatti és a nehezen megközelíthető helységeket. Pontos statisztikánk van arról, hogy hol alacsony a szűrésen megjelentek aránya.”

A kormány a jövő évben a vastag és végbél rendszeres szűrővizsgálatát is bevezeti. Az 50 és 70 év közötti férfiakat és nőket kétévente hívnák be ellenőrzésre, a rendszer kiépítésére pedig összesen 6 és fél milliárd forintot költenek.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: