Kínai vendégek Baján

  • december 6, 2017
  • Oktatás
  • Kínai vendégek Baján bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán a bajai Eötvös József Főiskola és a kínai Hunan tartománybeli Chenzhozu városában működő egyetem. Ennek értelmében a kínai hallgatók a bajai felsőoktatási intézményben csecsemő és kisgyermeknevelő képzésen vennének részt. A delegációt először a főiskolán majd a városházán fogadták.

A kínai delegáció elsőként a főiskolán járt. Itt a csecsemő- és kisgyermekgondozó képzés vezetője bemutatta, miként folyik az intézményben az oktatás. Mint kiderült, Kínában főleg ápolónőket képeznek, akik kórházakban helyezkednek el. Baján elsősorban a gondozással, neveléssel foglalkoznának, e felé nyitna a kínai egyetem, aminek mintegy 20 ezer hallgatója van. Az oktatási és kulturális területen tevékenykedő szakembereket ezt követően a városházán fogadták, itt írták alá az együttműködési megállapodást.

dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya, rektorhelyettes, EJF

“A kis városunkban, nem is annyira kis városunkban is úgy gondoljuk, fontos ezt a kínai kapcsolatot ápolni, elsősorban a csecsemő- és kisgyermek gondozó szak iránt érdeklődnek. Hogy pontosan hány félévben, mint szeretnének milyen nyelven, ez még nem derült ki, de egy együttműködési keretmegállapodást aláírtunk.”

Egy csomagot, amely szerint angol nyelven oktatnák a külföldi fiatalokat, már összeállítottak, így akár már szeptembertől várják a hallgatókat, tette hozzá a rektorhelyettes. Kínában a gyakorlati képzés kórházakban zajlik, a védőnőkkel való együttműködés  újdonság számukra, egy teljesen más rendszerről van szó.

Csubákné Besesek Andrea, alpolgármester, Baja

“Viszont úgy néz ki, hogy ők is szeretnének lépni ez irányba, és hogyha együtt tud működni a bajai Eötvös József Főiskola és az ő egyetemi karuk, akkor ez mindenképpen jó, mert tapasztalatot cserélni, tanulni egymástól, ez mindenképpen hasznos, Baja városa beállt e mögé.”

Az együttműködést kétoldalúnak képzelik, a magyar diákokat Kínába várják, az ottani fiatalok pedig ide jönnének, mondta az egyetem vezetője.

Deng Dang Xiong, elnök, Xiangnan Egyetem

“Amellett, hogy Baja nagyon szép város, az Eötvös József Főiskolának az oktatási rendszere nagyon megfelel nekünk, mivel ez a fajta képzés hiány Kínában.”

Az itteni kultúrát, hagyományokat is szívesen megismertetnék Kínában, mondta tervekről Lee Bond, aki korábban már járt a városban.

Lee Bond, oktatási csereprogram vezetője, kínai-magyar Huxiang Kulturális Együttműködési Szervezet

“Nemrégen, Kína miniszterelnöke is Magyarországon járt, emellett szeretnénk a két ország és a két város Csendzsó és Baja között létrehozni egy kulturális megállapodást, ami a szokások, a halászlé és az oktatás megismertetését is magában foglalhatná.”

A városházán az oktatáson kívül más együttműködési, gazdasági lehetőségekről is szó esett, részletesebben ezekről egy következő látogatás alkalmával tárgyalnak majd.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: